Elhunyt az utolsó ismert első világháborús veterán

Elhunyt az utolsó ismert első világháborús veterán
Elhunyt Claude Choules, az utolsó ismert személy az első világháborúban harcoló több mint 70 millió katonából. A brit férfi 110 éves korában vesztette életét Ausztráliában – közölte az ausztrál védelmi erők szóvivője csütörtökön.

Gary Booth szerint a mostanra megvakult és csaknem teljesen megsüketült veterán halálával “véget ért egy korszak”. “A történelem élő része volt, és halálával ennek vége. Nincs több kapocs a háborúban harcolt katonákhoz” – fogalmazott a szóvivő.

A Nagy-Britanniában született Claude Choules a királyi haditengerészetnél szolgált 1916-tól, azaz 15 éves korától kezdve. A HMS Impregnable hadihajó fedélzetéről látta 1919 júniusában a német flotta elsüllyesztését Scapa Flow-nál. A háború után Ausztráliába költözött, majd a második világháborúban is harcolt a haditengerészet kötelékében.

Miután az amerikai Frank Buckles az év elején életét vesztette, Choules maradt az utolsó élő ember az első világháború harcoló katonái közül. Rajta kívül az egyetlen ismert és még élő résztvevője a háborúnak a szintén brit Florence Green, aki a királyi légierő egyik nem harcoló alakulatánál szolgált a harcok idején.

– Független Hírügynökség –