Elhordják a somogyi erdõket a fatolvajok

Ipari mennyiségben lopják a fát a somogyi erdõkbõl. Van olyan település, ahonnan kamionokkal hordják el a tolvajok a fát, és már egész erdõrészek hiányoznak. A gazdák azt mondják, hogy képtelenek megvédeni a vagyonukat: hiába tesznek feljelentést, a bûnözõk ellen általában nincs bizonyíték. Hasonló gondokkal küzdenek a borsodi és a szabolcsi erdõtulajdonosok is.

A polgármester szerint a Somogy megyei Nemesdéden általában nem maguknak lopják a fát a tolvajok, hanem jó pénzért eladják.

“Napi rendszerességgel egy-két kamionnyi fát visznek el tõlünk. Néha kisebb autókkal hordják, de akkor is több tíz köbmétert elvisznek egyszerre. Ebbõl látszik, hogy nem saját tüzelõjüket fedezik a lopásból, hanem eladják. Szó sincs megélhetési bûnözésrõl, a tolvajok nagyon is jól élnek” – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Halászi Attiláné polgármester.

A gazdák hiába tudják, hogy kik fosztogatják az erdõket, bizonyítékuk nincs a bûnözõk ellen.

Bár Nemesdéden térfigyelõ kamerarendszer mûködik, és a rendõrök is gyakran járõröznek, a fatolvajokat mindez nem riasztja el.. Az önkormányzatnál most faluõr alkalmazásán gondolkodnak, illetve erõsítenék a helyi polgárõr egyesületet is. A rendõrség ígérete szerint pedig a tolvajokat ezentúl rendszeres razziákkal próbálják megfékezni.