Elhibázta az öngyilkos merénylő

Nem sikerült felrobbantania kiszemelt célpontját annak a marokkói férfinak, aki egy testére erősített gázpalackkal akart beszállni egy zsúfolt turistabuszba Marokkóban, a főváros, Rabat közelében fekvő Mekneszben, hétfőn. A tragédiát a busz sofőrje akadályozta meg, aki észrevette a gyanús férfit, és becsukta előtte a busz ajtaját.

Az öngyilkos merénylő így a busz ajtajánál hozta működésbe a pokolgépet, amely leszakította az egyik karját, de a bent ülő amerikai, francia és olasz turistáknak nem esett bajuk.

Szemtanúk szerint a 30 év körüli merénylő két emberrel beszélgetett, mielőtt felrobbantotta volna magát. A rendőrség egyelőre keresi ezt a két férfit. A robbantó életveszélyes állapotban van.

Júliusban egy al-Kaidához kapcsolható terrorcsoport megfenyegette Marokkót, és merényleteket helyezett kilátásba a fontos nem NATO-tag szövetséges (MNNA) státuszban lévő országban. Marokkóban a fenyegetés miatt július eleje óta fokozott terrorkészültség van érvényben, a razziákban legkevesebb 15 embert tartóztattak le terrorista támadásra tett előkészületek miatt.

Idén márciusban és áprilisban több öngyilkos merénylő robbantott Casablancában, többen megsérültek. 2003 májusában 33 ember vesztette életét a városban, miután egy összehangolt támadásban 12 öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.Sporthírek