Elhanyagolt területeket művelnek

By Marosréti Ervin
A vermelt akác csemeték az ültetések előtt
A vermelt akác csemeték az ültetések előtt
Ózd – Több szempontból is hasznosíthatják az Ózdon kialakított energiaültetvényeket.

Országos viszonylatban is precedens értékű kezdeményezésnek számítanak az ózdi energiaültetvények. Hazánk több pontján is működnek hasonlóak, de jóval kisebb területen, mint az észak-borsodi városban. Az Ózdszolg Kft. gondozása alá tartozó pályázatban 100 hektár, eddig megműveletlen önkormányzati területen kezdődött el a munka. Kovács Gergely, a társaság ügyvezetője hozzátette: reményeik szerint a mostani mennyiséget a jövőben szeretnék a többszörösére növelni.

Akác és fűz

– A peremkerületekről induló földutak vezetnek ezekhez az ültetvényekhez – tette hozzá Kovács Gergely. – A Kajla-völgyben és Kisurajon is találunk ilyen részeket, de Hódoscsépány térségében is elég sok földünk van, a jövőben pedig Somsályt is igyekszünk bevonni. A Gyöngyösi Főiskolával kötöttünk egy együttműködési megállapodást, hiszen ők már régóta foglalkoznak az energiaültetvényekkel. Kétszáz talajmintát vettek, ezután közösen meghatároztuk azokat a fafajtákat, amelyek vélhetően a legjobb termést hozzák a mi földünkön.
Ennek eredményeként nagyrészt akácot, egynegyed részben pedig a vizesebb területekre fűzfát ültetnek. Kovács Gergely szerint a terméseket kétévente, a téli hónapokban lehet majd levágni Ózd hátárában. Ezután a gyökerekről a fák újra sarjadnak, a becslések szerint tizenkét vágásfordulót garantálnak az ültetvényekre. Reményeik szerint tehát a fák 24 évig folyamatosan letermelhetők lesznek az észak-borsodi városban.

Három irány

– Elképzelhető, hogy a jövőben több vonalon is hasznosítani lehet a vágásokat – folytatta Kovács Gergely. – Ha erőműben gondolkodunk, akkor a távhő merülhet föl, de nyilván egy ilyen beruházás már nem az én kompetenciám. Kisebb kazánok elhelyezésére viszont könnyebben nyílik lehetőség. Sajóvárkonyra már kettőt telepítettünk is, itt a kísérleti szakaszban tartunk. A harmadik vonal pedig az eladás, úgy néz ki, hogy a visontai erőműbe be tudunk szállni, mint piac ez a jövőben a rendelkezésünkre áll.
Kovács Gergely ugyanakkor megjegyezte: a foglalkoztatás legalább ilyen fontos hozadéka az energiaültetvénynek. Jelenleg a földeken összesen 124-en dolgoznak, akiknek a munkaszerződése december 31-ig szól. A jövő egyelőre ezen a vonalon még kérdéses, de az ügyvezető bízik abban, hogy a pályázatot folytatni tudják, így 2013-ban az energiaültetvények is gyarapodhatnak Ózdon.

-ME-