Elhalasztották az olaszokat lelövő amerikai katona perét

Kedden megkezdték, de azonnal el is napolták május 14-ére Rómában annak az amerikai katonának a perét, aki két évvel ezelőtt, Irakban egy ellenőrző pontnál lelőtt egy olasz ügynököt és megsebesített két másik olasz állampolgárt. Az amerikai hadbíróság korábban felmentette a tengerészgyalogost, ami hatalmas felháborodást keltett Olaszországban.

A mostani halasztást a vádlott ügyvédje kérte, mondván: védence “nem tudott arról”, hogy per kezdődik ellene távollétében Olaszországban, és fel kell készülniük a védelemre. Az ügyész “hallatlan pimaszságnak” minősítette ezt az érvelést, mondván: csaknem két éve az egész világsajtó tele volt azzal, hogy az olasz igazságszolgáltatás saját maga is bepereli az amerikai katonát.

A vád szerint Mario Lozano “szándékosan meg akarta ölni” annak az autónak az utasait, akik éppen egy iraki fogságból kiszabadított olasz újságírónőt szállítottak a bagdadi reptérre, amikor egy ellenőrzőpontnál az amerikai tengerészgyalogos golyózáport zúdított a kocsira. Lozano szerint az autóról nem volt információja, az sebesen közeledett feléje és nem állt meg a jelzésekre. Az olasz újságírónő és a sofőr szerint viszont normális sebességgel haladtak és semmiféle jelzést nem észleltek a golyózápor előtt.Sporthírek