Elhalasztották a romániai EP-választásokat

Sürgősségi kormányrendelettel Romániában elhalasztották a május 13-ra tervezett Európai Parlamenti választásokat – így döntött a román kormányfő a kabinet hétfői ülésén, miután a kormánytagok nem tudtak megegyezni a kérdésben.

Az ülésen rövid ideig az eredeti időponthoz ragaszkodó Traian Basescu (trajan böszeszku) államelnök is ott volt, a döntést távozása után hozta meg Calin Popescu Tariceanu (kölin popeszku töricsanu) miniszterelnök.

Basescu egyébként hívatlanul érkezett a kormányülésre, vasárnap este a miniszterelnök levélben közölte ugyanis vele, hogy semmi nem indokolja jelenlétét. A román államelnök és miniszterelnök között nyílt háborúvá fajult a hónapok óta húzódó konfliktus.

Calin Popescu Tariceanu érvei szerint azért kell elhalasztani a választásokat, mert a jelekből ítélve ez most nem prioritás romániai pártoknak. Jelenleg belpolitikai csaták dúlnak, az államelnök az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazást sürgeti, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szociáldemokrata Párt az államelnök menesztését szorgalmazza.

“Ahelyett, hogy az európai parlamenti választásokról folytatnánk komoly beszélgetéseket, a pártok továbbra is értelmetlen politikai csatározásokat vívnak” – fejtegette korábban Tariceanu. A választások időpontját a pártokkal való egyeztetéseken határozzák meg.

A Hotnews román hírportál közli: a miniszterelnök felelősséget vállalt a döntéséért, a demokraták ellenezték ugyanis a liberális kormányfő javaslatát, az RMDSZ-es miniszterek pedig tartózkodtak.