Elhalasztották a "Halálkufár" kiadatásának tárgyalását

Elhalasztotta hétfőn egy thaiföldi bíróság Viktor But kiadatási ügyének tárgyalását. Az orosz fegyverkereskedőt “Halálkufárként” emlegetik a hatóságok világszerte. Évekig kereste őt az Interpol, az FBI, végül idén március elején fogták el a rendőrök Thaiföldön.

Viktor But azért küzd, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmussal vádolják. A hétfői halasztást azért hozta az illetékes bangkoki bíróság, mert But új ügyvédje nem tudott volna megjelenni a tárgyaláson.

Viktor But legalább tíz nevet és ezekre a nevekre kiállított útlevelet használt aktív éveiben. A szovjet időkben a hadsereg, majd a KGB idegen nyelvek főiskoláján tanult és legalább egy tucat idegen nyelven beszél. Állítólag a szovjet légierőnél kezdett, és már akkor is fegyverszállítással foglalkozott. Állítólag szovjet, bolgár, csehszlovák gyártmányú fegyvereket szállított főleg afrikai gerillamozgalmaknak, de valójában bárkinek, aki megfizette. Ennek lebonyolítására Air Cess néven egy ötven repülőből álló flottát hozott létre, amely az Egyesült Arab Emirátusokban van bejegyezve.

A Szovjetunió széthullása után sem hagyott alább az üzlet, sőt. But sok-sok millió dolláros üzletek bonyolított le kézifegyverekkel, tüzérségi fegyverekkel, rakétavetőkkel, bonyolult légvédelmi rendszerekkel.

Az ABC amerikai tévé szerint szolgálatait még az Egyesült Államok is igénybe vette. A Szaddám Huszein-rendszer megdöntése előtt a Pentagon megbízásából az iraki diktatúrával szemben álló erőknek csempészett fegyvert. Ezt Paul Wolfowitz akkori amerikai védelmi miniszter-helyettes utóbb maga is beismerte. But állítólag azért vált kényelmetlenné, mert a táliboknak és az al-Kaidának is szállított. Később pedig – legalábbis az amerikai kábítószer ellenes hatóság szerint – a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű szervezetet is felkerült ügyfelei listájára, és a FARC az amerikaiak szerint drogkereskedelemmel biztosította pénzügyi hátterét.

Elfogása előtt Viktor But többször is azt nyilatkozta, hogy vetélytársai rágalmazzák meg illegális fegyverkereskedelemmel. Moszkvai ügyvédje azt mondta, hogy koholmány, hogy But kapcsolatban állna az al-Kaidával.