Elhalasztják a választásokat Ukrajnában a pénzügyi válság miatt

Egy héttel elhalasztják a választásokat Ukrajnában, hogy a parlamentnek legyen ideje a pénzügyi válsággal foglalkoznia – jelentette be Viktor Juscsenko elnök. A lépést Julia Tyomosenkó kormányfő is kérte az államfőtől.

A belpolitikai válsággal sújtott Ukrajnában már feloszlatták a parlamentet és eredetileg december 7-ére írta ki a választásokat az ukrán elnök. Csakhogy már Kijevet is elérte az egész világot megrengető pénzügyi krízis, amely miatt az ukrán parlamentnek több törvényt módosítania kell. Júlia Tyimosenkó kormányfő ezért hétfőn arra kérte az elnököt, tolja ki a választások dátumát, ugyanakkor a “pártcivakodások” teljes tilalmát szorgalmazta egy hétfő esti egyeztetésen.

Több politikai erő ezt is csak választási fogásnak tartja: az orosz-barát Viktor Janukovics volt elnök pártja például egyenesen azzal vádolja Tyimosenkót, hogy így próbál meg hatalomban maradni.

A 14 milliárd dolláros IMF-hitelre pályázó Ukrajna elnöke azonban elfogadta egykori szövetségesének kérését, és úgy döntött, hogy december 14-ére módosítja a parlamenti választások dátumát.