Elhagyta Spanyolországot az abortuszhajó

Hétfőn kihajózott a spanyolországi Valencia kikötőjéből a holland abortuszhajó. A jacht négy napot töltött a város partjainál. Ez idő alatt több terhességmegszakítást is végrehajtottak – igaz a nemzetközi vizeken. Erre azért volt szükség, mert az ibériai országban rendkívül szigorú az abortusztörvény. A hajót a holland Women on Waves (Nők a hullámokon) nevű nonprofit szervezet üzemelteti.

A szervezet egyik tagja nem akarta elárulni, hogy a négy nap alatt hány abortuszt végeztek el. Rebecca Gomberts annyit árult el, hogy a páciensek olyanok voltak, akik nem tudják maguknak megengedni a drága magánklinikák szolgáltatásai. Hozzá tette, hogy sok bevándorló és 18 évesnél fiatalabb terhes nő jelentkezett abortuszra a hajón.

A jachtot egyébként abortuszellenes tüntetők fogadták Valenciában.

A művi vetélés Spanyolországban elvileg legális, és 125 ezer forintnyi euróba kerül. Az ibériai országban a törvény értelmében csak azok szakíttathatják meg nem kívánt terhességüket, akiket megerőszakoltak, ha szellemi vagy testi épségük van veszélyben, illetve, ha szervi rendellenességükből adódóan képtelenek lennének kihordani a gyermeket. Így az évente 100 ezer, abortuszon áteső spanyol nő legtöbbjét pszichiáterek nem beszámíthatónak nyilvánítják.

A Women on Waves mozgalom hajója már több helyen is kikötött a világban: 2001-ben Írország, 2003-ban Lengyelország, és 2004-ben Portugália partjainál. Mindenütt tiltakozó akciók fogadták őket.