Elhagyta BlackBerry-jét a brit kormányfő egyik tanácsadója Kínában

A Sunday Times című brit lap vasárnapi cikke szerint a kínai hírszerzés lopta el, míg a brit kormány szerint csak elhagyta mobiltelefonját Gordon Brown brit kormányfő egyik tanácsadója Kínában. Biztonságtechnikai szakértők véleménye szerint az emailezésre is használt eszköz segítségével fel lehet törni a brit miniszterelnöki hivatal számítógépes rendszerét.

A Sunday Times cikke szerint a kínai hírszerzés csapdájába esett a brit kormányfő egyik magas rangú tanácsadója Sanghajban, Gordon Brown januári látogatása alatt. A meg nem nevezett férfit a lap információi szerint egy csinos kínai nő csábította el egy szórakozóhelyen, majd együtt távoztak a tanácsadó hotelszobájába. A férfi másnap reggel jelentette a biztonsági szolgálatnak, hogy eltűnt a főleg üzletemberek által használt BlackBerry-je.

A brit miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Gordon Brown kormányfő egyik magas rangú tanácsadója januárban elhagyta mobiltelefonját Sanghajban, de tagadták, hogy csapdába csalták volna a férfit. A Downing Street közleménye szerint a telefont egy esti program alatt hagyta el a tanácsadó, aki rögtön jelentette is eltűnését. A kormányfői hivatal elmondása szerint azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, és az eset nem okozott biztonsági kockázatot.

A Sunday Times által megszólaltatott biztonságtechnikai szakértők szerint a BlackBerry eltűnése még akkor is kockázatot jelent, ha nem is tároltak benne titkos információkat. A szakértők szerint az emailezésre is használt eszköz segítségével ellenséges hírszerzők fel tudják törni a kormányfői iroda számítógépes rendszerét, elérve az emaileket és egyéb adatokat.

A leginkább üzletemberek között népszerű, kanadai gyártású BlackBerry telefonok kapcsolatban állnak az adott vállalat számítógépes rendszerével, hogy a telefonon is lehessen olvasni a céges email címére érkezett leveleket.