Videó: Elhagyatva Miskolcon – Húsipar a Fonoda utcán

Akt.:
Az egykori Miskolci Húsipari Vállalat telephelye.
Az egykori Miskolci Húsipari Vállalat telephelye. - © Forrás: Urbex Hungary
Miskolc – “Csúcsidőben egymást érik a kapu előtt sorakozó kamionok. Ezerszámra hozzák a vesztüket érző, bőgő marhákat, a visítozó sertéseket és a bégető bárányokat. A szállítási költségek okozta veszteség miatt a kombinát csődje elkerülhetetlen egy normális piacgazdaságban. A kombinát alig éli túl a rendszerváltást.” Az Urbex Hungary csapata megnézte a miskolci húskombinát hűlt helyét a Fonoda utcában. Mostanra minden az enyészeté lett.

Ahol három műszakban csaknem 2200 ember dolgozott, már csak a délcegen álló buszmegálló táblája emlékeztet, micsoda, virágzó élet lehetett errefelé. Üvegcserepeken taposunk, hogy bejárjuk a megmaradt telepet, az omladozó portásfülkét és a mintaboltot. A szorgos fémgyűjtők kifosztották a hídmérleget, a helyén tátongó tankcsapda felett egy lábatlan, piros, vezetői bársonyszék hever. A sivár betonplatzon már nyoma sincs a kétemeletes húskombinátnak. Eltűnt, eltüntették a szocializmus megalomániás iparfejlesztési programjáról árulkodó erődítményt.

– írta Szántó István kollégánk jegyzetében néhány éve, amikor Bihall Gyulával a szebb napokat látott miskolci húskombinát egykori főmérnökével, igazgatóhelyettesével meglátogatta a cég Fonoda utcai telephelyét. Azóta talán még tovább romlott a helyzet, ahogyan az Urbex Hungary nemrégiben készült videójából kiderül.

Termelés hajdanán a Miskolci Húsipari Vállalatnál:


Jegyzet: A marhák bosszúja

A marhák bosszúja

Atyaúristen, mi van itt – szörnyülködik Bihall Gyula, a szebb napokat látott miskolci húskombinát hűlt helyén. A Fonoda utca végében kiszakadt gyárkapu, embermagasságú, dzsungelszerű gyom és gaz sarjad még az aszfalton is. Szántó István jegyzete.

 

Videó: Elhagyatva Miskolcon – A Vasas Ifjúsági Park a Vasgyárban

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata megnézte a több mint két évtizede üresen, kihasználatlanul álló Ifjúsági parkot a Vasgyárban. Sajnos a szebb napokat látott park az enyészeté lett!

 

Videó: Egykor bányaépület volt, most denevérek tanyája Perecesen

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ismét útra kelt, a túra célállomása ezúttal a Miskolc melletti Pereces bányaépületei voltak. Az egykori Perecesi bányaigazgatóság épületeit bejárva nem maradunk izgalom nélkül.

 

Videó: Mi lett veled, Hotel Juno?

Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

 

 

Videó: Így néz ki az elhagyatott MATÁV irodaház Miskolcon

Miskolc – Omladozó vakolat, szeméthegyek, graffitik a falon. Elkeserítő látványt nyújt az Futó utcán található elhagyatott Matáv irodaház. Az Urbex Hungary csapat nézte meg, hogy mi maradt mára az épületből.

 

Videó: Nagyecsér, az elnéptelenedett szellemfalu Borsodban

Nagyecsér – Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!