Elfogynak az óvó nénik

Akt.:
Óvónő munkában. Nincs utánpótlás
Óvónő munkában. Nincs utánpótlás - © Fotó: Getty Images
Borsod-Abaúj-Zemplén – Nem lesz elég óvodapedagógus szeptembertől, figyelmeztet a szakszervezet.

Valószínűleg nem lesz elég óvodapedagógus szeptembertől Miskolcon, kongatta meg a vészharangot Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete B.-A.-Z. megyei óvodai tagozat vezetője.

– Országszerte az okoz majd gondot, hogy a következő nevelési évben már 3 éves kortól lesz kötelező az óvoda, de Miskolcon nem ez jelenti majd a legnagyobb problémát. A megyeszékhelyen ugyanis a legtöbb szülő, amint lehet, beíratja a gyermekét óvodába. A probléma az lesz, hogy a városban a szakma nagyon elöregedett. Az elmúlt évek során ugyanis minden évben volt némi leépítés, amit úgy oldottak meg, hogy a nyugdíjba vonulók helyére nem vettek föl pályakezdőket. Így most azzal a helyzettel kell szembenézni, hogy nincsenek fiatalok a pályán – sorolta az érdekvédő.

És a minőség?

Hozzátette: lehet, hogy vissza lehet majd csábítani azokat a fiatalokat, akik, mivel nem tudtak óvodában elhelyezkedni, valahol máshol dolgoznak. Fodrászként, pizzasütőként vagy takarítóként dolgoznak itthon vagy külföldön, jó esetben babysitterként, de az ő munkába állásuk a minőséget valószínűleg nem fogja javítani. Hiszen nem gyerekek között töltötték az elmúlt éveket, és a szakmai ismereteik sem gyarapodtak.

Nemrég kérdeztük a miskolci önkormányzattól, hogy szeptembertől lesz-e elég óvodai csoport és óvodapedagógus a városban. Akkor azt a választ kaptuk, hogy igen, lesz. Ennek némileg ellentmondani látszik a szakszervezet véleménye, bár az érdekvédő számokat nem tudott mondani.

De mi a helyzet a kisebb településeken? A közelmúltban jártunk Csenyétén, ahol kiderült, ott a korhatár leszállítása miatt kicsi lesz az óvoda. Már most is több gyermek jár az intézménybe, mint amennyit a csoportszobák négyzetmétere megengedne. Szeptembertől az újabb 12–15 gyereknek viszont már nem tudnak majd helyet biztosítani. Itt mindenképpen bővítésre lesz szükség.

– Hegyi Erika –

Már 2,5 évesen is lehet

Érdeklődtünk Olaszliszkán is. Kőváry Sándorné óvodavezető lapunknak elmondta: náluk körülbelül ugyanannyi gyerek lesz szeptembertől, mint amennyi most van. A településen a szülők már hosszú idők óta óvodába viszik a gyerekeket, amint betöltötték 3. életévüket. Sőt, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a nehéz körülmények között élők gyermekeit 2,5 éves kortól felvegyék az óvodák. Az olaszliszkai óvodába is jár 5 ilyen gyermek. Az óvodavezető szerint a hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy minél hamarabb óvodába járjanak, az ő tapasztalataik kedvezőek.