ELFOGTÁK KARADZSICSOT – Átadják Hágának a háborús bűnökkel vádolt politikust

Hágába szállítják a szerb hatóságok Radovan Karadzsicsot, miután a kiadatás törvényi akadályai elhárulnak – közölte a háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerbiai ügyészség vezetője kedden. Vladimir Vukcsevics belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta: a volt boszniai szerb vezetőt az éjszaka folyamán kikérdezték, megállapították a személyazonosságát és ismertették vele a hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát.

“Úgy tudom, egy vizsgálóbíró már meghozta a döntést arról, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy Hágába szállítsuk” – fogalmazott Vukcsevics. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai főügyész elmondta: a kihallgatás során Karadzsics legtöbbször élt a hallgatáshoz való jogával. A letartóztatás körülményeiről szólva kijelentette: a volt boszniai szerb vezető elfogására irányuló akció hétfőn délután kezdődött, és “a lehető legalacsonyabb biztonsági kockázattal zárult”.

A hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője korábban azt közölte: Karadzsicsot Belgrád mellett vették őrizetbe. Raszim Ljaljics hozzátette: a körözött politikus Dragan Dabics néven dolgozott egy klinikán a szerb fővárosban. Állítólag olyan sikeresen maszkírozta magát, hogy sem munkaadója, sem pedig bérelt lakásának tulajdonosai nem sejtették, ki is ő valójában.