Elfogták Budaházy Györgyöt

A rendőrök csütörtök délután a fővárosi Deák téren igazoltatás közben elfogták Budaházy Györgyöt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség speciális nyomozócsoportja a tavaly szeptemberi MTV-ostrom óta kereste Budaházy Györgyöt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megrongálta a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Budaházy György ellen először 2002. júniusában adtak ki körözést, az Erzsébet híd lezárása miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly ősszel rongálás miatt bocsátott ki körözést ellene, mivel a megalapozott gyanú szerint részt vett szeptember 19-én a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásában, amellyel tízmilliós kárt okozott.

Budaházy György eddig mindig túljárt már a hatóságok eszén: rendre interjúkat adott, szerkesztőségeket látogatott. Korábban tucatnyi rendőr gyűrűjében szónokolt a Kossuth téren, mégsem tudták elfogni. Legutóbb szerda délután a fővárosi Teve utcai rendőrpalota előtt a Magyar Önvédelmi Mozgalom által szervezett demonstráción, magnófelvételről üzente a gazdáknak, a Kossuth téri tüntetőknek és a kormányellenes tiltakozóknak, hogy “harcoljanak a szabadságért”.