Friss hírek

2009.05.12. 19:32

Illegális olajüzlet - milliárdos adócsalással vádol egy bűnszervezetet a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

<p>Egymilliárd forintnyi jövedéki adót csalt el a költségvetéstől illegális olajszállítással illetve gázolaj-forgalmazással egy bűnszervezet egy Bács-Kiskun megyében most elkészült vádirat szerint. A büntetőügy 24 vádlottja az ügyészség szerint több mint másfélmillió liternyi, nem jövedéki adóköteles úgynevezett bázisolajat szállított Magyarországra, majd ezt gázolajként eladták - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes.</p>

A vádiratban szereplő magyar állampolgárok olyan spanyol és román cégekben voltak érdekeltek, amelyek nevében 2006-2007-ben nagy mennyiségben vásároltak Csehországban bázisolajat. A szerződésben kikötötték, hogy ezt nem használhatják fel üzemanyagként és üzemanyag-adalékként sem. Az olajszállítások végcélja Spanyolország és Románia lett volna. Ezzel szemben Magyarországon a szállítótartályokból lefejtették, majd több telephelyen gázolajként árusították a terméket.

A bűncselekmény szinte véletlenül derült ki, amikor Kunszentmiklós térségében közúti ellenőrzéskor a vámosok megállítottak egy 30 ezer liter olajat szállító tartályos kamiont. A jármű fuvarokmányaiban szabálytalanságokat fedeztek fel, ezért mintát vettek a szállított olajból is. Ezután figyeltek fel a hatóságok az illegális olajüzletre. A vám- és pénzügyőrség a nyomozás végén 24 ember ellen javasolt vádemelést.

Az ügyészség szerint a bűncselekményt a vádlottak bűnszervezetként és hosszabb időn keresztül folytatták úgy, hogy a feladatokat egymás között összehangolták, megosztották. A büntetőügyet Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tárgyalják hamarosan. A vádlottakat jövedékkel való visszaéléssel vádolják, valamennyien szabadlábon védekezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!