Elfogták a mecedóniai ötös gyilkosság feltételezett tetteseit

Belgrád, 2012. május 1., kedd (MTI) – Elfogták annak az ötös gyilkosságnak a feltételezett tetteseit, amely még az ortodox húsvét előtti napokban – április 12-én – Szkopje északi elővárosához közeli tó mellett történt.

A Vecernje Novosti belgrádi napilap online kiadása arról számolt be, hogy az elfogás hírét Gordana Jankulovszka macedón belügyminiszter jelentette be kedden. A belügyminiszter szerint a gyilkosság indítéka az volt, hogy nyugtalanságot és bizonytalanságot keltsenek Macedóniában. A gyilkosok “azonban céljukat nem érték el, az országban nyugodt a helyzet” – nyilatkozta Jankulovszka.

A macedón rendőrség hétfői korahajnali akciójában hatszáz rendőr vett részt. Húsz embert tartóztattak le a főváros Suto Orizari, Jaja Pasa és Aracsinovo albánok lakta városrészeiben, néhányukat pedig más kerületekben. A belügyminisztérium nem közölt a neveket, ezt későbbre ígérik, de állításuk szerint a NATO-csapatok elleni harcokban tapasztalatot szerzett afganisztáni és pakisztáni iszlamista harcosokról van szó.

A hírportálon a hajnali elfogásról készült rendőrségi felvételen, a gyanúsítottak arcát kitakarták, de látható hogy az elkövetők fiatalabb emberek lehetnek.

A rendőrség “Monstrum” elnevezésű akciója során a házkutatások során fegyvereket is találtak és egyéb, a gyilkosságok során használt tárgyakat is lefoglaltak.

A rendőrség terrorakció megszervezésével vádolja a húsz embert, akik különféle módon vettek részt az ötös gyilkosságban.

Április 12-én a Szkopje közelében lévő Zselezari-tó mellett négy, horgászatból hazafelé készülődő 18-20 év körüli fiatalembert és egy idősebb férfit – aki feltehetően vétlen szemtanú volt – lőttek agyon az esti órákban automata fegyverekből: a sortűz közvetlen közelről végzett az áldozatokkal.

– MTI –