Elfogták a brit útlevéltolvajt

A brit rendőrség elfogta azt a férfit, aki a hét elején háromezer üres brit útlevelet és vízumlevelet lopott el egy kisteherautóból – közölte a brit PA hírügynökség. A nyomozók elmondták: a kitöltetlen iratokat nem lehetett volna felhasználni utazásra az útlevelekben lévő chipnek köszönhetően, de szakértők szerint hamis személyazonosság létrehozására jók lettek volna.

A külföldi brit követségeknek szánt kitöltetlen iratokat hétfőn lopták el, miközben a brit királyi légierő northolti bázisára szállították azokat. Az első jelentések még arról szóltak, hogy miközben a sofőr kiszállt a járműből újságot venni, a kisbuszban maradt kézbesítőt egy ismeretlen fegyveres támadta meg, majd elhajtott az autóval és az iratokkal. Mint ahogy az most kiderült, a tolvaj a 48 éves kézbesítő volt, akit a rendőrség reggel vett őrizetbe.

A nyomozók állítása szerint a 28 barna dobozban szállított iratokat nagyjából 2,5 millió fontért (727 millió forint) lehetett volna értékesíteni a feketepiacon, bár a bennük lévő chip miatt nem tudták volna felhasználni azokat utazáshoz. Egy szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy a dokumentumokat fel lehetett volna használni új személyazonosság kialakítására, valamint banki csalásokat is végre lehetett volna hajtani segítségükkel.Sporthírek