Elfogták a bonyhádi robbantókat – műtrágyával robbantottak krátert a búzaföldbe

A rendőrök elfogtak öt fiatalembert, akik a gyanú szerint még augusztus első hétvégéjén krátert robbantottak egy bonyhádi búzaföldön. A fiatalok bevallották, hogy petróleum és műtrágya keverékével robbantottak, állításuk szerint csak elméleti tudásukat akarták kipróbálni a gyakorlatban is. Mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrök szakértők segítségével már korábban megállapították, hogy szándékos robbantás ütötte a learatott búzatáblába a körülbelül három méter mély, nyolc méter széles krátert.

A Tolna megyei Rendőrség keddi közleménye szerint már múlt hét pénteken voltak gyanúsítottai a robbantásnak. Két 16 éves kiskunhalasi, egy 19 éves mezőkövesdi, egy 22 éves bonyhádi, és egy 30 éves kiskunhalasi férfit hallgattak ki a rendőrök. Bevallották, hogy ők robbantottak, mégpedig műtrágya és gázolaj keverékével. A keveréket ott, a búzaföldön állították össze. Csináltak hozzá egy detonátort is, amit hangfalzsinórral kötöttek össze egy akkumulátorral, így indították be. A rendőrök mindannyiukat őrizetbe vették. Az ügyben robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés miatt folyik eljárás.

Horváth Péter, a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a társaság tagjait múlt hét pénteken, illetve szombaton fogták el. Állításuk szerint azért robbantottak, mert ki akarták próbálni az iskolában tanultakat és az internetről összeszedett információikat a robbanóanyag készítésről a gyakorlatban is. A fiatalokat a múlt hét végén ugyan őrizetbe vették, de azóta el is engedték őket- mondta el Horváth Péter. Az ügyészség ugyanis nem látott okot előzetes letartóztatásukra, mivel mindannyian rendezett körülmények között élő fiatalok, akik még soha nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel. A robbantás helyszíne is azt igazolja, hogy nem volt rossz szándékuk: a lakott területektől kívül eső búzaföldön senki nem sérülhetett volna meg.