Helyi közélet

2012.11.28. 17:20

Infarktus - A női szívre is oda kell figyelni!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tévedés, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség. Sőt, a nőknél sajátos jelei lehetnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tévedés, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség. Sőt, a nőknél sajátos jelei lehetnek.Korábban volt olyan elképzelés, hogy a hölgyeket a női hormontermelésük védi a változó korig az infarktustól. Csakhogy a rizikófaktorok, amelyek a férfiakra hatnak, ugyanúgy hatnak a nőkre is. Márpedig az idők során megváltozott környezeti hatásokra a női szervezet úgy reagál, hogy gyengül a meglévő védelmi rendszere.

A hölgyeknél sok esetben nem tipikus tünetek előzik meg az infarktust. A nők gyakran gyomorszájtáji panaszokkal, gyengeséggel, légszomjjal, állba sugárzó fájdalommal jelentkeznek. Ezeket a jeleket nem veszik komolyan, mert nem gondolnak szívvel kapcsolatos betegségre.

Épp emiatt általában elmondható, hogy a nők később jutnak el szakorvoshoz. Ezért igaz az is, hogy gyakran a férfiaknál súlyosabb állapotban kerülnek kórházba, és éppen a korábbi elképzelés miatt az egészségügyi ellátók is hajlamosak könnyedebben venni a nők panaszait, fejtette ki Balogh Gábor, a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrum Kardiológiai Szakrendelőjének vezető főorvosa, a Kelet-Magyarország című társlapunkban.

ÉM-SzK

Amerikai Egyesült Államok - A stressz és az izgalom a szívérrendszeri megbetegedések fő okozója, tették közzé egy felmérés eredményét az amerikai kardiológusok éves konferenciáján.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Csapó Kálmán válaszolt


Borsod-Abaúj-Zemplén - A szívizom infarktus a koszorúér betegség 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában