Magyarország

2012.11.26. 14:31

Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőjévé az LMP

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Schiffer Andrást választotta vezetőjévé az LMP parlamenti képviselőcsoportja hétfőn. A két frakcióvezető-helyettes személyéről a tervek szerint csak később, de még a nap folyamán döntenek.

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Schiffer Andrást választotta vezetőjévé az LMP parlamenti képviselőcsoportja hétfőn. A két frakcióvezető-helyettes személyéről a tervek szerint csak később, de még a nap folyamán döntenek.

Schiffer András, aki az LMP 2010-es parlamentbe jutásától egészen 2012 januári lemondásáig már betöltötte ezt a posztot, a zárt ülés után nem mondta meg, hogy pontosan hányan szavaztak rá a titkos voksoláson. A tisztségért egyedüli jelöltként induló politikus közölte: ő nem szavazott önmagára és tudomása szerint csak egyvalaki voksolt ellene.

Az a cél, hogy a frakció megvalósítsa azt a stratégiai irányt, amelyik mellett a párt kongresszusa "elég nagy többséggel döntött" - ismertette elképzeléseit. Az LMP-nek az a feladata, hogy a következő másfél évben ne saját magáról beszéljen, hanem arról, hogy 2014-ben "Orbán Viktor távozása után ebben az országban hogyan lesz több munkahely és kevesebb korrupció" - jelentette ki.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a következő egy két hónapban kemény munka vár rájuk, mert kezelniük kell a párt belső feszültségeit és olyan pályára kell állítaniuk az LMP-t, hogy az egy választható, kormányképes alternatívaként jelenjen majd meg.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy először párton belül tárgyalásokat kell kezdeniük. Kijelentette, hogy ezentúl a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalommal folytatni szeretné a nyáron elkezdett egyeztetéseket, az MSZP-vel pedig "el kell kezdenünk beszélgetni arról, hogy hogyan látjuk az alkotmányosság helyreállításának esélyeit Magyarországon".

Az új frakcióvezető szerint a két hete elfogadott kongresszusi határozat "kemény mondás, viszont hagy mozgásteret". A kongresszus a jelenlegi parlamenti erőkkel zárta ki a választási együttműködést, az Együtt 2014-ről annyit mondott ki a határozat, hogy "együttműködés, tárgyalás igen, csatlakozás nem" - közölte. Az LMP számára kitüntetett feladat, hogy felújítsa a párbeszédet a szakszervezetekkel, amelyik "megbicsaklott" a népszavazási kampány során - tette hozzá.

Schiffer András végül köszönetet mondott elődjének, Jávor Benedeknek az eddigi munkájáért.

Az ellenzéki pártnak azért kellett új frakcióvezetőt választania, mert miután az LMP kongresszusa elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez, Jávor Benedek - valamint háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely - lemondott. Az LMP-frakció pénteken közel kilenc órán keresztül tárgyalt zárt ajtók mögött, de nem tudott döntésre jutni a frakcióvezető személyét illetően.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!