Friss hírek

2007.10.05. 17:20

A pozsonyi házelnök szerint nem szerencsés Szili szombati szlovákiai magánlátogatása

<p>Nem tartja szerencsésnek Szili Katalin szombatra tervezett, nem hivatalos szlovákiai magánlátogatását a szlovák házelnök. Pavol Paška ((ejtsd: pavol paska)) erről pénteken szóvivője révén azután tájékoztatta a sajtót. A szlovák parlament vezetője ugyanis nem érti, magyar kolléganője miért nem vett részt azon a kelet-szlovákiai Eperjesen tartott ökumenikus koncerten, amely felett eredetileg közösen vállaltak védnökséget.</p>

Szili azt követően mondta le kelet-szlovákiai hivatalos útját, hogy a pozsonyi parlament a Beneš-dekrétumokat megerősítő határozatot fogadott el. Ezzel - jogerő nélkül - azokat a csehszlovák elnöki rendeleteket is megerősítette, amelyek alapján a második világháború után meghurcolták a szlovákiai magyarokat.

Szili Katalint a koncerten hivatalvezetője, Kerényi György képviselte, akitől Paska arról is értesült, hogy a házelnök asszony szombaton Pozsonypüspökibe látogat.

Szili Katalin parlamenti delegáció kíséretében - a Kossuth téri központi ünnepséget követően - utazik Pozsonypüspökibe.
A közigazgatásilag Szlovákia fővárosához, Pozsonyhoz tartozó településre a szlovákiai magyarok legnagyobb civil szervezete, a Csemadok helyi csoportja a házelnök asszonyt egy hónappal ezelőtt a kitelepített és meghurcolt családok "Hazahív a harangszó" című találkozójára hívta meg A rendezvényre Szili Katalint elkíséri az öt parlamenti frakció egy-egy képviselője is: Almássy Kornél, Ékes József, Geberle Erzsébet, Géczi Molnár Alajos és Rubovszky György.

Délután egy órától a helyi Szent Miklós római katolikus templomban engesztelő szentmisét tartanak, ezt kopjafa leleplezése és megkoszorúzása követi, majd a résztvevők a Hősök szobránál tesznek le virágot. A településen megtekinthető lesz a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatását bemutató Never Again: 1945-1948 (vagyis Soha többé 1945-1948) című kiállítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!