Életműdíjat kapott prof. dr. Besenyei Lajos

Miskolc - A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség életműdíjjal tüntette ki prof. dr. Besenyei Lajost.

Miskolc - A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség életműdíjjal tüntette ki prof. dr. Besenyei Lajost.

Prof. dr. Besenyei Lajos rector emiritus, a Miskolci Egyetem korábbi rektora, valamint a Miskolci Egyetemi Atlétikai Futball Club (MEAFC) egykori elnöke a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) múlt csütörtökön megtartott közgyűlésén részesült elismerésben.

Prof. dr. Besenyei Lajos rektorsága alatt (1997–2006) kiérdemelte a legsportosabb intézményvezető címet azzal, hogy kiemelt területnek tekintette a Miskolci Egyetem sportéletét, annak fejlesztését. Felkarolta a Miskolci Egyetem Diáksportkörét, a Szarvasűzők országos egyetemi-főiskolai váltófutóversenyt kiemelt eseménynek tekintette, és minden lehetséges eszközzel támogatta. Az ő vezetése alatt válhatott a Miskolci Egyetemi Sportnap kötelezően sporttal töltendő, tanítás nélküli munkanappá, ezzel elősegítve az alkalmanként 3500 fő résztvevői létszámot, azt, hogy a hallgatók és az oktatók a sporton keresztül tudjanak kapcsolatot építeni egymással. Támogatta a téli teniszezés (a sátor működési feltételeinek biztosítása) bevezetését a Miskolci Egyetemen.

A Miskolci Egyetem sport­egyesületének, a MEAFC-nak elnöki tisztségét hosszú éveken keresztül (1998–2012) töltötte be. Támogatta a sport­egyesület 50 éves jubileumi ünnepségének megvalósulását, jelenleg pedig tiszteletbeli elnökként segíti a klubot.

Az egykori rektor fontos feladatának tekintette, hogy minél több élsportoló tanuljon a Miskolci Egyetemen. Bekerülésüket, valamint egyetemi tanulmányaik és sporttevékenységük összehangolását egyaránt segítette. A Miskolci Egyetem volt az első az országban, amely felvételi nélkül adott lehetőséget olimpiai és világbajnoki helyezetteknek egyetemi tanulmányokra. Volt olyan időszak, amikor 20–30 válogatott úszó (pl. Rózsa Norbert, Czene Attila), birkózó, atléta és más sportágbeli versenyző tanult az intézményben.

A rangos elismerés annak is szól, hogy prof. dr. Besenyei Lajos az országos egyetemi sport irányító testületében szintén szerepet vállalt, 2003–2011 között tagja, 2001–2012 között pedig alelnöke volt a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetségnek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!