Elfoglaltak egy toronydarut Brüsszelben

Elfoglalt egy toronydarut Brüsszelben, a belga külügyminisztérium épületével szemben három iráni illegális bevándorló pénteken. A három iráni a magasban éhségsztrájkot kezdett, és még vizet sem hajlandók inni. Így akarják rábírni a belga hatóságokat a tartózkodási engedély megadására.

A tiltakozás azonnali befejezésére szólította fel az irániakat a belga kormányfő. Miközben a csoport elfoglalta a toronydarut, több belga szakszervezet támogatásával szolidaritási tüntetés kezdődött az utcán. “Ez egy kétségbesett akció, azt akarják, hogy törvényesen maradhassanak, és becsületes életet élhessenek egy olyan országban, ahol tisztelik az emberi jogokat. Mi azért vagyunk itt, hogy támogassuk őket” -mondta a szolidaritási tüntetés egyik marokkói résztvevője.

Az éhségsztrájkolók a tartózkodási engedély mellett munkavállalási engedélyt is szeretnének minden bevándorlónak, aki már dolgozik Belgiumban. “Megértem az aggodalmaikat, de azt kell mondanom, hogy egy demokráciában elfogadhatatlan nyomásgyakorlásnak ez a módszere, ezért arra kérem őket, hogy fejezzék be akciójukat.”-mondta Yves Leterme belga miniszterelnök pénteken.