Elfogadták az izraeli "atomdal" nevezését az Eurovíziós Dalfesztiválra

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői elfogadták az izraeli induló nevezését a versenyre – jelentette be Svante Stockselius, a rendezvény főszervezője szerdán Helsinkiben. Az izraeli TeaPack együttes politikai folkrock dala a zsidó állam ősi ellenségére, Iránra tesz utalásokat.

A TeaPack együttes “Push The Button” (gombnyomás) című száma Mahmud Ahmadinedzsad iráni elnökre vonatkoztatható, aki már többször követelte, hogy a zsidó államot töröljék el a föld felszínéről.

Az izraeli együttes mediterrán népi elemekkel vegyített rockdalának angol, francia és zsidó nyelvű kevert szövegében olyan megfogalmazások szerepelnek, hogy “egyes őrült vezetők át akarnak verni minket, és készek megnyomni a gombot, hogy ördögi eszközeikkel ártsanak nekünk”.

A dal Izraelben kényelmes többséggel nyerte a döntőt.

Az eurovíziós válogatóknak néhány számmal kapcsolatban voltak vitáik, mondta a főszervező, de nem árulta el, hogy konkrétan melyekkel. Végül mindegyik benevezett dal indulhat.

Az eurovíziós dalfesztivál szabályzata szerint a dalok nem tartalmazhatnak politikai propagandát, sértő megfogalmazásokat.

Az Eurovízió idei dalfesztiválját májusban Finnországban rendezik.