Elfogadták a roaming-díjak csökkentését

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága a roaming-díjak jelentős és kötelező mértékű csökkentése mellett szavazott csütörtökön Brüsszelben. Az EU határain belül mobiltelefonon fogadott hívások maximális díját ezután az Európai Bizottság határozza meg rendeleti úton.

A Bizottság rendszeresen közzéteszi az árplafon alapját képező átlagos mobilhívás-végződtetési díjat, amelyhez a szolgáltatónak két hónapon belül kell alkalmazkodnia – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Földeák Iván, az MSZP európai parlamenti delegációjának sajtótitkára. A telefon tulajdonosa az országhatárt átlépve egy órán belül ingyenes sms-t kap, amely tájékoztatja valamennyi helyi hálózat roaming-díjáról.

A szolgáltatóknak nem csak a hívások, hanem az sms-ek és MMS-ek díjáról is tájékoztatást kell adniuk. A bizottság magyar tagja, Hegyi Gyula szerint a magyar szolgáltatók eddig átlagosan ötszörös hasznot realizáltak a roaming-hívásokon, s ez lényegesen csökkenni fog a jövőben – olvasható a közleményben.

A rendeletről az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan májusban szavaz, s az a kihirdetés után hat hónappal lép hatályba.