Elfogadták a főváros 2007-es költségvetését

A Fővárosi Közgyűlés csütörtök este elfogadta Budapest 2007-es költségvetését. A képviselők 34-32 arányban szavazták meg az előterjesztést. A főváros idén csaknem 500 milliárd forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. Budapest idén újabb hiteleket nem kíván felvenni, miközben 34 milliárd forint lesz a főváros működési eredménye, azaz ennyivel több a működési bevétel a működési kiadásnál.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtök este 9 órakor fogadta el az idei büdzsét, miután a képviselők szavaztak a 49 módosító indítványról. A főváros idén 1,1 milliárd forinttal kevesebb központi bevétellel számolhat, ebből 800 milliót a személyi jövedelemadó helyben maradó részének 10-ről 8 százalékra csökkentése teszi ki. A fővárosnak – az állami támogatás csökkenése miatt – a belső forrásait kell hatékonyabban felhasználnia. A működési költségek jelentős lefaragása mellett idén 10 és fél százalékos, vagyis 34 milliárd forintnyi működési eredménnyel számolnak. Ez az összeg fedezi egyebek mellett az idei útfelújítási programot és az EU-s projektek önrészét.

A megszavazott költségvetés szerint 6,9 milliárd forinttal csökkentik a város működési költségeit. Ebből szociálpolitikára 1,3 milliárd, az oktatásra 1 milliárd, kulturális intézményekre 682 millió, gyermekvédelemre 200 millió, sportra 127 millió, egészségügyi intézményekre 87,4 millió forinttal jut kevesebb.

Az önkormányzati feladatok közül az igazgatás költségeit 226 millió forinttal, a közlekedésre szánt összeget 1 milliárd forinttal, míg a kommunális feladatok keretét 1,2 milliárd forinttal csökkentik. Környezetvédelemre idén 341 millióval, lakásügyre 48 millióval, alapítványi támogatásokra 152 millióval, bizottsági keretekre pedig 413 millió forinttal jut kevesebb az idei büdzsében.

A szocialisták javaslatára 1,8 milliárd forint többletbevételi forrást használhatnak fel. Ez alapvetően a fővárosi gazdasági társaságok osztalékából és a hivatali költségmegtakarításból származik. Ebből elsősorban a szociális, kulturális és oktatási intézményekre fordíthatnak többet.

A fővárosi színházaktól 216 millió forintot vonnak el idén, további 84 millió forintról pedig nyár elején döntenek.