Elfogadta az EP Gurmai Zita előterjesztését az európai polgári kezdeményezés jogintézményéről

Brüsszel, 2012. május 23., szerda (MTI) – Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán túlnyomó többséggel elfogadták Gurmai Zita szocialista EP-képviselő előterjesztését arról, miként kell tükröződnie az EP eljárási szabályzatában az európai polgári kezdeményezés nevű új jogintézmény életre hívásának.

“A mi feladatunk az, hogy meggyőződjünk arról: az európai polgári kezdeményezés erős és hiteles eszköze a részvételi demokráciának és az uniós napirend formálásának” – hangsúlyozta Gurmai Zita a szavazás előtt elhangzott felszólalásában.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet ez év április elsejétől teszi lehetővé az uniós polgárok számára, hogy egymillió támogató aláírással, meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén bizonyos kérdések napirendre tűzését, uniós jogszabálytervezet kidolgozását kezdeményezzék az Európai Bizottságnál.

Az így az uniós intézmények elé kerülő témákban közmeghallgatásokra tarthatnak igényt a sikeres kezdeményezés elindítói. A meghallgatások gördülékeny megszervezésének biztosításához az Európai Parlamentnek el kellett fogadnia az eljárási szabályzatot.

“Az Európai Parlamentben történő közmeghallgatás visszaigazolás lesz a sikeres kezdeményezés szervezőinek. Biztosítani akartuk, hogy az európai polgárok javaslatát gondosan megvizsgálják, és hogy a(z Európai) Bizottság megfelelő szinten képviseltesse magát” – mondta Gurmai Zita, aki korábban magának az európai polgári kezdeményezésről szóló rendeletnek is társ-jelentéstevője volt az EP-ben.

– MTI –