Sport

2015.10.25. 21:43

Aluinvent-DVTK: Az izgalmak a tavalyi bajnoki döntőt idézték

Miskolc, Sopron - 18 pontos hátrányból állt fel a DVTK, de a döntetlent követő ráadásban hajszállal alulmaradt.

Miskolc, Sopron - 18 pontos hátrányból állt fel a DVTK, de a döntetlent követő ráadásban hajszállal alulmaradt.

A női kosárlabda NB I 4. fordulójában vasárnap este Sopronban csapott össze a tavalyi bajnokság két döntőse, az aranyérmes Uniqa Sopron és az ezüstös Aluinvent-DVTK. Az már a meccs előtt érződött, hogy hiába két élcsapat randevúzik, ez ,,csak” egy sima bajnoki, hiszen a döntők hangulatától, nézettségétől messze volt ez a mostani mérkőzés. Fél ház sem volt a soproni csarnokban a kezdés pillanatában, és ebben valószínűleg szerepet játszott a hazai gárda elmúlt három meccsén elszenvedett három idegenbeli vereség, amelyből kettőt az Euroligában szedtek össze a zöld-sárgák.

Halvarsson középtávolijával kezdődött a meccs, majd és 20 év alatti Weninger triplája és Fegyverneky tempója következett, így a 2. percben már 7-0 állt az eredményjelzőn. Válaszként Brewer szerzett előbb faultos, majd sima találatot centerhelyről (9-5), de mivel a DVTK távolijai rendre kimaradtak, így nem tudott közelebb kerülni a vendégcsapat. A 6. percben már mindkét együttesnek megvolt a 4-4 faultja, de csak a Sopron büntetőzhetett a negyed végéig, mert hazai oldalon innentől már nem láttak szabálytalanságot a játékvezetők. 13-5-nél Horváth B. vert be egy középtávolit, aztán egy minutummal később, amikor Krjnic megszerezte második találatát és 10 pont fölé kúszott a hazaiak előnye, López edző időt kért (18-7). A visszatérés után Czank hintett triplát, aztán Horti is betalált, majd megint Czank jött, a palánk alól három hazai között talált a gyűrűbe, és nem sokkal később megint az ő keze szólt hárompontost (22-17). A negyed vége viszont a hazaiék volt, és ennek köszönhetően 9 pontra növelték előnyüket (28-19).

A második játékrész vendég szempontból jól kezdődött, Jovanovic és Czank volt eredményes (28-23). Aztán 30-23-nál a DVTK támadásánál Jovanovic kosarát nem adta meg Benczur játékvezető, azt jelezvén, hogy a vele szemben elkövetett szabálytalanságot ugyan észlelte, de miután a sípjába fújt, a diósgyőri légiós lepattintotta a labdát, így faultos kosár helyett csak oldalról jöhetett a vendég együttes. Döcögött a Sopron játéka, de a befutásos, palánk alóli találtaikkal nem álltak le, így a 15. percben Ciglar ilyen gólja után tíz egység volt a két gárda között (35-25). Aztán érdekes jelenet játszódott le: Szécsinek a labdáért vívott harcát ítélték szabálytalannak a játékvezetők a hazai palánk közelében, így két büntetőt kapott a Sopron, ami a DVTK edzőjének reklamálása miatt eggyel nőtt, mert Benczur technikai adott. Ebből hat pontot rántottak össze a hazaiak, ugyanis Halvarsson három büntetője után Weninger egy triplát is bevert (41-25). Utóbbi újabb találata, ezúttal duplája után, a 16. percben vendég időkérés következett. A mélyütéstől a negyed végéig sikerült valamennyire felállnia a Diósgyőrnek, Brewer vezérletével lőtávolon belülre kerültek (49-36).

Fordulás után

Jovanovic nagyon bekezdett a harmadik játékrész elején, két percen belül hat pontot szerzett, így tízen belülre jött a DVTK (51-42). A piros mezesek ekkoriban jól védekeztek, és ha támadásban picivel több védelmet kaptak volna, még jobb helyzetbe kerülhettek volna, és akkor is, ha Halvarsson nem löki meg a csapatát két kettessel (55-46). A 27. percben Rasheed előbb egy középtávolit vágott be, majd egy triplát, amire hazai időkérés volt a válasz (57-51). Magasabb fordulatszámon jött vissza a Diósgyőr, a remekül játszó Jovanovic a 18. pontját is megszerezte, majd asszisztot adott Brewernek, aki egy labdaszerzést követően egylabdássá csökkentette a különbséget (59-57). Ez a negyed végén esett két hazai büntető miatt változott (61-57).

Az utolsó negyed Czank hármasával indult, erre két perccel később Fegyverneky válaszolt ugyanilyen értékűvel (64-60). Hat és fél minutával a vége előtt Czank pontozódott ki, és nagyon küzdött a DVTK, de két pontnál közelebb nem tudott kerülni a hazaiakhoz (66-64). Egészen addig, amíg Rasheed nem szórt be egy újabb triplát (68-67), és mivel erre még rá tudott lapátolni, három és fél perccel a vége előtt a Diósgyőr az ő találatával először vezetett a meccs folyamán (68-69).

A folytatásban Horváth B. két büntije után válaszként Simon Zs. triplája landolt a gyűrűben (71-71), ezt követően pedig Benczur fújt támadó szabálytalanságot Jovanovicnak, majd a hazaiak ezt követő támadása végén ismét Simon Zs. következett egy hármassal (74-71). Aztán Krnjic egy büntetőt dobott be, majd Jovanovic egy duplát (75-73), 27 másodperccel a vége előtt Brewer pedig két büntetőt (75-75). Mivel a hátralévő időben nem tudta dobással befejezni a támadóidőt a Sopron, a végén Brewer kísérlete pedig rövid lett, a rendes játékidőben döntetlen lett a meccs, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbításban

Az ötperces ráadás Horváth B. hármasával indult, de erre két sima válasza volt a hazai gárdának, (79-78), aztán Ciglar rontott egy büntetőt, majd Brewer szerzett centergólt (80-80). Ezt Ciglar duplája és Horti két büntetője követte, majd egálnál egy szabadnak tűnő labdánál Bálintra fújtak faultot. Krnjic ebből csak egy büntetőt dobott be (83-82), és a végén 10 másodperce volt a fordításra a DVTK-nak, de nagy kapkodásban, idegeskedésben, ez nem jött össze.

ÉM-BCS


JEGYZŐKÖNYV

Uniqa-Sopron – Aluinvent-DVTK

84-82 (28-19, 21-17, 12-21, 14-18, 9-7)

Sopron, 450 néző. V.: Cziffra, Benczur, Söjtöry.


Uniqa-Sopron: Fegyverneky (10/6), SIMON ZS. (18/9), WENINGER (11/9), Krnjic (10), HALVARSSON (17/3). Csere: Ciglar (10), Crvendakic (6), Dubei (-), Határ (-), Zsovár (2). Vezetőedző: Sterbenz László.

Aluinvent-DVTK: Horváth B. (7/3), CZANK (13/9), Rasheed (10/6), BREWER (20), Horti (12). Csere: Likhtarovich (-), JOVANOVIC (20), Szécsi (-), Bálint (-), Strange (-). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.


Kipontozódott: Czank a 34., Likhtarovich a 40. percben.


Sterbenz László: – Emberfogás ellen játszani, és küzdeni már tudunk, a játék többi elemében még javulnunk kell.

Miguel del Jesús López Alonso: – A meccs első felében a Sopron diktálta a tempót, a másodikban feljöttünk, volt és is volt esélyünk a győzelemre, a végén, a hosszabbításban a hazaiak voltak a szerencsésebbek.


Nem jöttek haza

A soproni bajnoki után nem indult haza a diósgyőri női kosárlabdacsapat, a piros-fehérek Bük felé vették az irányt, és az éjszakát ott töltik egy szállodában. Onnan már hétfőn elindulnak a szerdai Európa Kupa 1. fordulójában sorra kerülő brnói mérkőzésre, és mivel a fogadó csapatnak két napi vendéglátást kell biztosítania, ez a DVTK kérése alapján hétfő déltől szerda délig tart, és utóbbi napnak 17 órakor kezdődő összecsapása után buszoznak csak vissza Miskolcra.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!