Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a kórházi szerkezetátalakítást, de félti a betegellátást

Csaknem három órán át tartó vita után tudomásul vette a budapesti aktív és krónikus kórházi ágyak elosztásáról szóló egészségügyi miniszteri határozatot csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ugyanakkor a betegellátás és a kórházak működőképességének biztosítása érdekében további egyeztetéseket tartanak szükségesnek az egészségügyi tárcával. Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg az előterjesztést. Azt javasolták, hogy a főváros ne írja alá az új kórházfinanszírozási szerződéseket és forduljon bírósághoz.

Hemzsegtek a hibáktól az április 1-jétől érvényes finanszírozási szerződés-tervezetek, amelyeket hétfőn kaptak meg a budapesti kórházak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) – mondta el az előterjesztés vitájában a főváros egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke. Szolnoki Andrea közölte: hétfő óta éjjel-nappal dolgoztak a kórházakban, hogy pontosítsák a megállapodások szövegét, április 1-jétől ugyanis már az új ágyszámok alapján finanszírozza az OEP a kórházak működését.

A csütörtöki közgyűlés szünetében összeült a főváros egészségügyi bizottsága, hogy jóváhagyják azokat a szerződéseket, amelyeket a kórházigazgatók aláírhatnak. Ugyanakkor a megállapodások záradékában kitérnek arra, hogy milyen módosításokra van még szükség a betegellátás biztosítása érdekében. A főváros betartja a törvényt, de mentjük, ami menthető – fogalmazott Szolnoki Andrea.

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló előterjesztés szerint Budapesten a 7881 aktív kórházi ágyból 1806-ot megszűntet a minisztérium. A főváros szerint az aktív ágyak csökkentése aránytalanul magas egyes szakterületeken. A belgyógyászati ágyak 26, a szülészeti-nőgyógyászati férőhelyek 39, az intenzív ellátás 15, a sebészeti ágyak 35 és a gyermekellátás férőhelyeinek 25 százaléka szűnik meg Budapesten.

Több esetben nem tisztázott az sem, hogy egyes megszűnő osztályokat melyik intézmények, milyen kapacitással, milyen határidővel, milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek majd át – áll az előterjesztésben. Mindez veszélyeztetheti a betegellátás biztonságát. A becslések szerint a kórházi átalakításokkal kapcsolatos költségek a fővárosban megközelítik a 7 milliárd forintot.

A csaknem három órán át tartó vitában az ellenzéki képviselők közölték: az egészségügyi reformnak nevezett átalakítás valójában elfogadhatatlan rombolás, amelynek során emberek életével játszik az egészségügyi tárca. Azt kérték a közgyűlés többségétől, hogy ne fogadják el az új finanszírozási szerződéseket és forduljanak bírósághoz az egészségügyi miniszter döntése ellen. Kezdeményezték azt is, hogy Szolnoki Andreát, és Havas Szófiát, a főváros egészségügyi tanácsnokát személyes érintettség miatt zárják ki a szavazásból. Ezt az MSZP-SZDSZ többség nem fogadta el, felkérték viszont a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalást, illetve megállapodást az egészségügyi miniszterrel.