Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy megszűntették a Gyurcsány cége elleni eljárást

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a Legfőbb Ügyészség megszüntette a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Rt. elleni vizsgálatot, az ügyészségnek ugyanis nem sikerült bizonyítani, a Szalay utcai képviselői klub bérbeadása törvénybe ütközött volna.

“Aggasztónak, egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Legfőbb Ügyészség a per hosszas és többszöri halasztgatása után végül nem tette lehetővé, hogy a gyanús módszerekkel meggazdagodott Gyurcsány Ferencnek a magyar államot megkárosító ingatlan-ügyei kapcsán a független magyar bíróság ítélkezzen” – áll a párt szerda délutáni közleményében.

A közleményt azután adták ki, hogy kiderült, a Legfőbb Ügyészség megszüntette a Szalay utcai képviselői klub bérbeadásával kapcsolatos vizsgálatot, mert nem sikerült bizonyítani, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Rt. ingatlanszerzése jogszerűtlen lett volna.

Az Igazságügyi Műszaki, Könyv- és Árszakértői Intézet által készített szakvélemény szerint a “bérlő által finanszírozott vagyonnövekmény és a bérleti díjból történt megtakarítás különbözete megközelítőleg 7 millió forint volt. A bérbeadó a különbözetet ugyancsak a perben becsatolt átutalási megbízásokkal igazoltan a bérlőnek megterítette.”

Azért szűnt meg a vizsgálat, mert az Altus Rt., valamint a Közlöny- és Lapkiadó Kft jogutódja, a Humán-jövő 2000 Kht a szerződés megszűnésekor elszámoltak egymással, ezt dokumentumokkal is igazolták. Az 1995-ben kötött szerződés érvénytelenítése tehát nem sikerült. Mivel a kereseti kérelem jogalap nélkülivé, a további eljárás pedig okafogyottá vált, az ügyészség elállt a keresettől. Az ügyészség dolgát nehezítette, hogy az eredeti tulajdonviszonyokat rögzítő dokumentumok többsége már nincs meg.