Nagyvilág

2013.03.19. 15:06

Harminc fokkal volt melegebb tavaly márciusban

Nem csak nálunk adós a tavasz a jobb idővel, a kontinens nyugati oldalának lakói is fáznak.

Nem csak nálunk adós a tavasz a jobb idővel, a kontinens nyugati oldalának lakói is fáznak.

Egy igen szélsőséges példával szemléltetik az idei és az előző tavasz különbségeit a brit sajtóban: tavaly március 27-én 23.6 celcius fokos hőmérsékletet mértek a skót Aboyne városában. Bár még csak 19-ét írunk, gyakorlatilag esély nincs, hogy hasonló hőmérsékleti mutatókkal találkozzanak a szigetországiak. Ugyanebben a városban a hétfői napon -7.8 fokot mértek, ami több mint 30 fok differenciát jelent a két év azonos időszakában, egy hét eltéréssel.

A szigetország természeti adottságainak köszönhetően az időjárást nagyban meghatározza, hogy éppen melyik az uralkodó szélirány. A keleti szél, amely jelenleg dominál a helyi időjárásban, az évszakhoz képest hideg időjárást jelent.

A tavasz nem kényeztette el eddig az európaiakat, lényegében az egész kontinensen hidegebb az időjárás az ilyenkor megszokottnál. A meteorológusok azonban nem tartják szokatlannak a jelenséget, mint mondják a március átmeneti hónap, mely télies időt is jelenthet.

A csillagászati tavasz kezdete március 21-e, a napéjegyenlőség napja. A Föld északi féltekén a tavasz, a délin pedig az ősz kezdete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!