Életútját teljesen végigkíséri a támogatásra várók oltalmazása

Akt.:
Életútját teljesen végigkíséri a támogatásra várók oltalmazása
© Kallóné Szilvási Zita
Mezőcsát – „Beszélj vele, ő egy nagyon jó ember” – ajánlja figyelmembe régi ismerősöm Kallóné Szilvási Zitát, a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ vezetőjét. Arcok a megyéből: Kallóné Szilvási Zita szociálpedagógus

A végzettségét tekintve szociálpedagógus, mezőcsáti születésű, és itt töltötte az általános iskolás éveket is. Középiskolába Miskolcon járt, a Korányi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában végzett szak­ápoló, szakasszisztensként.

Később felsőfokú szociális asszisztensi képesítést szerzett, és elvégezte az egri Eszterházy Károly Főiskolát, ahonnan szociálpedagógusi diplomával tért haza.

Kezdetben Miskolcon dolgozott a városi kórház szülészetén, majd visszatért Mezőcsátra és az idősek átmeneti ellátásában kezdett el dolgozni szociális gondozóként.Férjhez ment, és 1993-ban megszületett Krisztián nevű kisfiuk. Két év után visszatért a szociális otthonba, ahol vezető beosztásba került.

Négy terület tartozott hozzá: a szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, az idősek nappali klubja és az idősek átmeneti otthona. 2009-ben felkérés érkezett, hogy integrálni kellene a család- és gyermekjóléti szolgáltatást az idősellátással, amely a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központtal valósul meg, melynek vezetője lesz.

A házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, valamint az idősek nappali ellátása tartozik feladatkörébe.
Új feladatok

Az idén július 1-től Kallóné Szilvási Zitát kinevezik a központ intézményvezetőjének, így már hat szolgáltatás irányítását végzi. Az első munkában töltött napja óta eltelt 25 év és a mai napig ez az ő élete: segítséget nyújtani már több mint két évtizeden át.

Mindemellett 15 éve foglalkozik gondnokság alatt álló személyekkel, akik egészségügyi és mentális állapotuk miatt saját ügyeik intézésére már nem képesek.

„Ez törvényes képviseletet jelent, a rám bízottaknak azokban az ügyes-bajos dolgaikban közreműködöm, amelyekben segítségre szorulnak” – avat be munkájába.

– ÉM –


Adatok

Ma a Katolikus Karitász 165 országban van jelen, és 200 ország mintegy 24 millió lakosának segít, évi 5,5 milliárd USD értékben.Magyarországon 800 településen működik szervezete 10 000 önkéntessel.