Pincebál

2022.07.15. 12:00

A bor mellé a finom pörkölt is dukált

Sajóvámoson a hétvégén rendezték meg a 27. Pincebált, ahol a főszereplő a finom ételek mellett a helyi pincetulajdonosok bora volt.

NHK

A huszadik század elején hozták létre a pincéket és présházakat a településen. Van belső és külső pincesor, a rendezvény a belső sor utcájára koncentrálódik, a színpadi programok is itt vannak. Nem tartoznak a nagy szőlőtermő vidékek sorába, de évtizedek óta termesztenek szőlőt és készítenek bort a helyiek – mondta Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere. Az első Pincebált annak idején a Pince baráti kör szervezte meg – tette hozzá. 

2014 óta az önkormányzat is aktívan bekapcsolódik a rendezvény szervezésébe. A gasztronómiai esemény két évig elmaradt a pandémia miatt, idén azonban nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt. Minden korosztályt megszólítottak, a gyerekeknek külön programok is voltak. Nagy sikere volt például a solymászbemutatónak a legkisebbek körében – tájékoztatott a polgármester. 

A főzőverseny résztvevői között a pincetulajdonosok mellett helyi civil szervezetek és egyházak képviselői voltak, illetve az önkormányzatnak saját pincéje is van, amely a központi helyszín volt, és ide várták a vendégeket. A fő elem a bográcsos ételek és helyi borok versenye, de emellett hagyományőrző együttesek fellépése – néptánccsoport, cigányzenekar –, illetve este utcabál színesítette a programokat. A helyi borokat és ételeket a környező településekről érkező vendégekből álló zsűri értékelte. A borverseny első helyezettje Debreceni László lett, míg a bográcsban főtt finomságok között a legjobb a görögkatolikus egyház csapatának kakaspörköltje, illetve nokedlivel tálalt mustáros nyúlpörköltje lett.

(A borítóképen: Munkában a „boros” zsűri | Fotó: PH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!