Életstílus

2018.06.22. 17:49

Ha gyanús az anyajegy, ne halogassuk a vizsgálatot

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza  - Évente több mint kétezer új betegnél fedeznek fel melanomát Magyarországon.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza  - Évente több mint kétezer új betegnél fedeznek fel melanomát Magyarországon.

Hazánkban majdnem mindennap meghal egy ember melanoma miatt, pedig az elváltozás szabad szemmel látható. Évente több mint 2000 új betegnél fedeznek fel melanomát Magyarországon, és a betegek száma gyorsan nő.

– Nem mindig az általunk veszélyesnek tartott, kiemelkedő anyajegy a veszélyforrás, sokszor az ártalmatlannak gondolt, lapos anyajegy is lehet bőrrák – hívja fel a figyelmet dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász, kozmetológus.

Az utóbbi évtizedben a korábbihoz képest drámaian megnőtt a melanoma előfordulási aránya, akár 20-as, 30-as években is jelentkezhet. A melanoma kockázati tényezői között szerepel a világos bőrszín, a leégésre hajlamos bőr, olyan bőrtípus, ami nem tud lebarnulni, csak leég. Okozhatja az intenzív napártalom (nyaralások), éveken át tartó munka a szabadban és a gyenge, legyengített immunrendszer.

Hatszoros kockázat

Fokozott figyelmet igényelnek az immunrendszert érintő megbetegedésekben szenvedők, az autoimmun betegek, az immunszupresszív kezelésben részesülők. Ötvennél több anyajegy esetén, és ha korábban már volt melanoma vagy basalioma, valamint ha az első ágú rokonok körében már fordult elő melanoma, érdemes fokozottan figyelni – fejti ki. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szoláriumhasználat hatszorosára növeli a melanoma kialakulásának kockázatát, annál veszélyesebb, minél korábban kezdik el a használatát.

Fontos az önvizsgálat

Fontos az évente négyszeri önvizsgálat, vagyis a meglévő anyajegyek ellenőrzése, de az újonnan keletkező elváltozásokra is ajánlott figyelmet fordítani, mivel a melanomák nagyobb része nem régi anyajegyből indul. A bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat évente indokolt a fentebb felsorolt hajlamosító tényezők esetén. Nem szabad halogatni a gyanús anyajegy megmutatását sem – hangsúlyozza a bőrgyógyász szakorvos.

ÉM


Gyógyítható

Az időben felismert melanoma gyógyítható, késői felfedezés túlélési aránya korai stádiumban (I) 95 százalék, késői (IV) stádiumban az 5 éves túlélés 15–20 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!