Életstílus

2018.01.03. 17:04

Január 1.: nincs varázsereje

Miskolc - Nem attól teljesül a fogadalom, hogy újévkor tesszük, hanem hogy igazán akarjuk-e.

Miskolc - Nem attól teljesül a fogadalom, hogy újévkor tesszük, hanem hogy igazán akarjuk-e.

Érdemes-e év elején fogadalmat tenni? Segít-e rossz szokásainkat elhagyni, életvezetési problémáinkat megoldani, ha az új év kezdetéhez kötjük az elhatározást? A kérdéseket Drahos Judit tanácsadó szakpszichológusnak tettük föl, aki elöljáróban hangsúlyozta, az újév igazából semmiben nem segít, január 1-jének nincs varázs­ereje. Az elhatározás a fejünkben dől el, és annak sikere is rajtunk múlik, függetlenül attól, hogy az év melyik napját írjuk.

Az elhatározás a fejünkben dől el, és a sikere is rajtunk múlik.” Drahos Judit

Számvetés és akcióterv

A szakember kifejtette: ahogy lencsét is babonából vagy szokásból eszünk újévkor, ugyanúgy az újévi fogadalmak is kicsit szokássá merevedtek. Pszichológiai jelentősége akkor van, ha valóban számvetés előzi meg, és akciótervet készítünk a jövőre nézve. Érdemes visszapörgetni az elmúlt év történéseit, és leltárt készíteni, hogy abból mi az, amit lerakok, mi az, amit érdemes továbbvinni, mi visz előre. Ez mindenképp konstruktív irány. Főleg akkor, ha valóban ki tudom választani az engem építő történéseket, és vannak új ötleteim, céljaim, amiket szeretnék megvalósítani, felépíteni. Amire figyelni kell, hogy ne homályos célokat tűzzünk ki magunk elé! Például ne azt mondjuk, hogy „legyek 20 kilóval kevesebb, szerezzek egy diplomát, dolgozzak külföldön”, mert ebben az esetben valószínűleg nem sikerül a tervet megvalósítani. Kell, hogy legyenek kézzelfogható apró célok, azaz lépcsőfokról lépcsőfokra, mini akciótervek segítségével haladjunk, melyek megugorhatók. Azt szokták mondani, az a jó cél, ami mérhető és kicsi egységekre bontható, mert akkor tudom, hogy elértem a kijelölt szintemet, és az már sikerélményt jelent számomra. Ez lök tovább a következő állomásig.

Az enyém legyen!

– Tehát így kell a következő évre kijelölt céljainkat is felépíteni. Személyre szabott legyen, az enyém legyen, rólam szóljon és konkrét legyen, ne általános – hangsúlyozta Drahos Judit.

Hozzáfűzte: azok a jó célok, amelyek életünk filmjébe beilleszthetők, egy kicsit megmozgatnak, egy kicsit kihívást jelentenek számunkra. Ne olyasmi legyen, amit egyébként is megtettünk volna, hanem lépjünk ki a komfortzónánkból! Menjünk az eddig megugrott szintünk felé! Emeljünk tehát, de ne extra nagyot, mert annak csak sikertelenség és kudarc lesz a vége.

Tiszta lappal?

Megtudtuk azt is, az újévi fogadalom valószínűleg azért lett népszerű, mert az új év kezdetének szép szimbolikája van. Gondolhatjuk, hogy ilyenkor tiszta lappal kezdhetünk mindent. Természetesen ez nem így van, de céljaink megvalósításának sikere igazából a fejünkben dől el.

– Ha én elhiszem, hogy sikerülhet, és átkapcsolom az agyamat, hogy másként éljek, új üzemmódban működjek, akkor az segít. De nem az újév ad erőt, hanem én magam. Bár az is igaz, hogy a határidők fontosak lehetnek. „Hétfőtől leteszem a cigit, a következő hónapban elkezdek fogyókúrázni”, szoktuk elhatározni. A határidők fontosak, mert kézzelfoghatók, jelük van a naptárban. A január 1-je pedig erősebb szimbólum, hiszen azt hihetjük, hogy az új év első napja más, mint a többi nap, de igazából bármikor hozhatunk fontos döntéseket – mutatott rá a pszichológus.

ÉM-HE


[related-post post_id="3723821"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!