Életstílus

2013.02.27. 12:11

Más színeket látnak a nők és a férfiak?

Megdönthetetlen bizonyíték nincs, de szorgalmasan próbálják alátámasztani, hogy nem ugyanazokat a színeket látjuk.

Megdönthetetlen bizonyíték nincs, de szorgalmasan próbálják alátámasztani, hogy nem ugyanazokat a színeket látjuk.

Izrael Abramov pszichológus a Brooklyn College-ban, ötven éve tanulmányozza az emberi látást és agyi képábrázolást. Azokat az idegi mechanizmusokat vizsgálja, amelyek meghatározzák, hogy hogyan érzékeljük színeket. Legújabb kutatásukban a nemek közti különbségekre fókuszálnak.

A kutató és csapata szerint több árnyalat különbség is lehet a női és férfi színérzékelés között. Amit például a férfiak fehérnek láthatnak, azt a nők ekrünek. A kutatás rámutat, hogy még a férfiak távolról képesek jobban megítélni a színeket, addig a nők a közeli tárgyak színeit határolják be pontosabban. A különbségeket nagyban fokozhatja tehát a távolság és a fényviszonyok.

Abramov nem talált rá eddig magyarázatot, hogy miért láthatják a nemek különböző módon a színeket. Az egyik lehetőség szerint az evolúció során fejlődtek ki ezek az adaptációk. A férfiaknak a vadászó életmódból eredően szükségük volt rá, hogy távolra jobban lássanak, míg a nőknek az otthon végzett munka során jobbára közelre kellett fókuszálniuk.

További tanulmányok azt mutatják, hogy a nemek közti különbségek kihatnak olyan területekre, mint a művészetek vagy a sport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!