Friss hírek

2009.08.14. 05:56

Mától újabb négy kórházban kötelesek fogadni a súlyos sérülteket

<p>Péntektõl újabb négy kórházban kötelesek fogadni a súlyos sérülteket. Az eddigi 9 sürgõsségi traumatológiai ellátóhely mellé szerdán jelölt ki további négyet az ÁNTSZ, így ezentúl összesen 13 kórház nem utasíthatja vissza a sürgõs kezelésre szoruló pácienst.</p>

Eddig 9 kórház, a kaposvári Kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a Pécsi és a Szegedi Orvostudományi Egyetem traumatológiája, a Miskolci és a Kecskeméti Megyei kórház, a fõvárosban pedig a Szent János, a Péterfy Sándor, illetve az egyesített Szent István és Szent László Kórház volt köteles fogadni a súlyos sérülteket.. Péntektõl a lista 13-ra bõvül, a nyíregyházi Jósa András Kórház, a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a székesfehérvári Szent György Kórház és a szombathelyi Markusovszky Kórház csatlakozik a rendszerhez.

Az Állami Számvevõszék szerdán hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint az ország különbözõ részein élõk eltérõ eséllyel jutnak sürgõsségi ellátáshoz. Az ÁSZ szerint kevés a sürgõsségi szakorvos, az egyetemekrõl pedig kevés szakember kerül ki. A jelentés több javaslatot is megfogalmaz a kormány számára, így új feladatterv kell a hatékonyabb ellátáshoz és a finanszírozást is át kell szervezni. Az egészségügyi miniszternek pedig a többi között azt javasolják: biztosítsa az összhangot a sürgõsségi ellátáshoz kapcsolódó elõírások között és határozza meg azokat a feladatokat, amelyek javítanak a humánerõforrás helyzetén.

Ugyancsak szerdán Mikola István, a Fidesz országgyûlési képviselõje az Állami Számvevõszék jelentésére hivatkozva kiemelte: az elmúlt öt évben elégtelen volt Magyarországon a sürgõsségi ellátás és semmilyen elõrelépés nem történt. A fideszes képviselõ hozzátette: lehangoló a helyzet az egészségügyben, de a következõ kormány komoly lépéseket tesz majd a hiányosságok pótlására. Kérdésre válaszolva kifejtette: folytatni fogják a Fidesz 2001-ben megkezdett népegészségügyi programját.

Válaszában az Egészségügyi Minisztérium azt mondta, a Fidesz szakpolitikusa csak a negatív adatokat ragadta ki Mikola István az Állami Számvevõszék jelentésébõl. Azt például nem mondta, hogy a kórházi sürgõsségi betegellátás javulását jelzi, hogy - a jelentés szerint - "a megfelelõ idõben és feltételek mellett történõ sürgõsségi betegellátás javította az egészségi állapot visszaállításának esélyét". A vizsgált kórházak sürgõsségi osztályai 2006-ban a sürgõs esetek 61 százalékát, 2007-ben 75 százalékát, 2008-ban pedig már 78 százalékát látták el. Ez a sürgõsségi szemlélet erõsödését jelzi. Az egészségügyi tárca a jelentésbõl azt is kiemeli, hogy a 2004-es sürgõsségi kapacitás - ami 230 ágyat jelentett - 69 százalékkal növekedett. Az ellátott esetek száma is duplájára nõtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!