Életfogytiglant kapott a kézigránáttal robbantó törökszentmiklósi családfő – KIEGÉSZÍTÉS

Távollétében ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre a bíróság szerdán azt a férfit, aki 2005 nyarán kézigránáttal vetett véget egy tömegverekedésnek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson. A robbanásban egy ember meghalt, 14-en életveszélyesen megsérültek. A vádlott a szerdai ítélethirdetésre nem ment el, megszökött ugyanis a házi őrizetből. A bíróság körözést adott ki ellene.

Sándor Géza, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság sajtószóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a férfi azért került előzetes letartóztatásból házi őrizetbe, mert az ítélet nem született meg három éven belül. Hozzátette, hogy a férfi eddig betartotta a szabályokat: a tárgyalásokon mindig megjelent, az ítélethirdetésre szóló idézést pedig a legutóbbi tárgyaláson már megkapta.

A tömegverekedés 2005. augusztus 24-én tört ki Törökszentmiklóson, két egymással már évek óta ellenségeskedő család csapott össze, több mint 40 ember. Botok, csúzlik, szamuráj kardok és kések kerültek elő. A verekedés azután fajult el, hogy a tömegben az egyik családfő pisztolyt rántott és lövöldözni kezdett, majd ellenségei közé dobott egy jugoszláv kézigránátot.

A verekedők közül tízen álltak bíróság elé, többek között a másik családfő, akit többszörös visszaesőként három és félév börtönre ítéltek, mellékbüntetésként pedig öt évre kitiltották Szolnok megyéből. Az első fokú ítéletet három vádlott elfogadta, őket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A többi vádlott, illetve jogi képviselőik azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így esetükben az ítélet nem jogerős. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik majd.