Életfogytiglanra ítélték a 2009-es oroszországi vonatrobbantás elkövetőit

    Tver/Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte kedden a tveri megyei bíróság azt a négy férfit, akik 2009 novemberében részesei voltak a Moszkvából Szentpétervárra tartó Nyevszkij Expressz gyorsvonat felrobbantásának. A merényletben 27 ember halt meg, 132 pedig megsebesült.

 

Zelimhán Ausev, valamint a Kartojev fivérek, Biszlán, Murád és Tatarhán helyezte el a vasúti pályán és álcázta azt a két házilag készült robbanószerkezetet, amelyeket egy mindeddig ismeretlen személy 2009. november 27-én késő este távirányítással akkor hozott működésbe, amikor a pályaszakaszon áthaladt a Nyevszkij Expressz. A szerelvény 14 kocsija közül négy kisiklott.

A terrorcselekmény eltervezőjét és irányítóját, a Szaid Burjatszkij – a “burját Szaid” – néven ismert Alekszandr Tyihomirovot néhány hónappal később a biztonsági erők tűzharcban lelőttek.

A vádirat szerint a négy elítélt a Muzulmán Testvérek észak-kaukázusi ágának a tagjai voltak. Illegálisan tároltak tűzfegyvereket, lőszereket és robbanóanyagokat.

A merénylettel kapcsolatban hat másik személyt a bíróság különböző időtartamú – 7-8 évig tartó – szabadságvesztésre ítélt.