Életet menthet a porral oltó

Akt.:
Miskolc – Tűz ütött ki vasárnap Miskolcon, a Katowice utca egyik négyemeletes épületének harmadik emeleti lakásában, tájékoztatta lapunkat Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

A lakás konyhájában a tűzhelyen felejtett olaj kapott lángra, amit a miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók egy porral oltóval eloltottak. A tűzeset során egy férfi könnyű égési sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállítottak.

Az utóbbi időben megyénkben megszaporodott a középmagas épületek konyháiban keletkezett tüzek száma, a vizsgálati tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik. Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, mondta Hudák Andrea, hozzátéve: további problémát jelenthet, ha a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjed, így a környező lakásokban is komoly károkat okozhat. Ezért ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, tanácsolta a hivatalvezető.

Ha meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani, mert a magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő olaj robbanásszerűen fröccsen ki az edényből – ilyenkor az edényt egy nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, hogy oxigén hiányában a tűz kihunyjék.

ÉM