Életet mentett majd megmászta a Cho Oyu-t

Életet mentett majd megmászta a Cho Oyu-t
Egy bajba jutott amerikai hegymászót cipelt vissza az alaptáborba, majd öt nap után sikeresen küzdött meg a Cho Oyu 8201 méteres csúcsával Ács Zoltán.

Három nyolcezer méternél magasabb csúcsot és a két pólust hódította meg eddig a nyíregyházi születésű hegymászó.

Nepál és Tibet határán magasodik a világ hatodik legmagasabb csúcsa, a Cho Oyu. Ács Zoltán ennek megmászására készült augusztus végén – tájékoztatta érdeklődésünkre olvasóinkat a nyíregyházi születésű hegymászó édesapja. Amíg a Mount Everest-ig négy táborban lehet megpihenni és erőt gyűjteni, a Cho Oyu csúcsáig csak egy alaptábor és egy kettes tábor vezet. Itt csak két lehetősége van az embernek: vagy meghódítod, vagy visszafordulsz, de egyiket sem biztos, hogy élve teljesíted.

Ács Zoltán három társával indult útra, de az alaptábort elhagyva már csak ketten maradtak. Szeptember 23-án már az oromra indult, amikor egy másik, amerikai hegymászót talált kifáradva, aki önerőből sem fel- sem lemászni nem tudott. Zoli szinte a hátán cipelte vissza az alaptáborba, majd kis erőgyűjtés után 25-én fordult a csúcs felé.

Az idő nagyon rosszra fordult, de sikerült a két pólus és két másik, nyolcezer méternél magasabb csúcs leküzdése után, a Cho Oyu-t is meghódítani. Henry Todd skót hegymászó, az expedíció vezetője elküldhette az erről szóló üzenetet: top early morning + H, azaz Zoli kora reggel elérte a csúcsot. Édesapja azt is elárulta, október 8-án a tervek szerint már hazafelé repül, és természetesen amint lehet, szüleit is meglátogatja szülővárosában.

– Pusztai Sándor –