„Életem egyik legjobb döntése volt a kurzus”

Akt.:
Fotó: Kozma István
Fotó: Kozma István
Miskolc – Az ingyenes képzést azoknak ajánlják, akik az átlagnál tájékozottabbak akarnak lenni.

Itt nem azt kérdezik, mikor és hogyan ölték meg Ferenc Ferdinándot, s hogy mi történt ezután, hanem azt: te mit tettél volna ezek után, Tisza István miniszterelnök helyében – magyarázta Pap Áron volt hermanos diák, jelenleg a Corvinus Egyetem elsőéves hallgatója a mostani hermanosoknak, amikor hétfőn a terembe léptünk.

Áron azért jött vissza az alma materbe, hogy népszerűsítse a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szánt programját, amelyről ő tavaly mintegy véletlenül szerzett tudomást.

Hiánypótló tudás

– Részt vettem a „Pénztár” elnevezésű, pénzügyi középiskolai versenyen, ott hívták fel a figyelmem erre a mindenki számára ingyenes tanulási lehetőségre, a Mathias Corvinus Collegumra. Jelentkeztem, felvettek, el is végeztem a kurzust. Egyetemistaként pedig újabb felvételi után már az elsőévesek számára kiírt kurzuson folytattam.

Úgy gondolom, életem egyik legjobb döntése volt. Olyan tudásra lehet szert tenni, amihez, sajnos, a közoktatás rendszer keretében nemigen lehet hozzájutni.

Nyolc héten át

A program az országban egyedülálló módon, iskola mellett végezhető, ingyenes internetes társadalomtudományi képzés. Olyanok számára ajánlják, akik az átlagnál olvasottabbak, tájékozottabbak szeretnének lenni, és érdeklődnek a 20. és 21. század legfontosabb társadalmi, gazdasági, politikai eseményei iránt. Egy-egy kurzus nyolchetes (figyelemmel a tanítási szünetekre ez a valós időben kitolódik).

A diákok tudományos igényű tanulmányok és videó-előadásokon keresztül hetente jutnak hozzá a tananyaghoz, majd pedig hetente teszteken keresztül adnak számot arról, hogy milyen százalékban sikerült magukévá tenni azt. A továbbjutáshoz minimum 50 százalékot kell teljesíteni. A szombatonként személyes részvételt igénylő programokat is szerveznek, nem kötelező a részvétel, mindössze kurzusonként kétszer.

S bár e megjelenések kiválthatók, Áron szerint érdemes részt venni rajtuk, mert e programok kiváló lehetőséget nyújtanak a kommunikációs, érvelési, szociális, problémamegoldó és egyéb alkalmazott képességek fejlődésére.

Nem mellékesen megerősíti az érzést, hogy milyen nagyszerű dolog egy azonos korú fiatalokból álló közösség tagjának lenni. A kurzus sikeres elvégzéséről hivatalos dokumentumot állítanak ki, ami azért „jól fest” egy önéletrajzban is.

Szalóczi Katalin


MCC

A Mathias Corvinus Collegium a Tihanyi Alapítvány által 1996 óta működtetett speciális képzési intézmény különlegesen tehetséges és a közösségért tenni akaró fiatalok számára. A Collegium célja, hogy Magyarországon a középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzést nyújtson az itt tanuló diákoknak.

A középiskolásoknak

Elméleti kurzusok: modern kori történelem; társadalmi tudományok, közgazdaságtan, nemzetközi kapcsolatok.

Új kurzusok 2016 februárjától: pszichológia, jog, íráskészség-fejlesztés (kétnyelvű: angol-magyar)


A véleményre kíváncsiak

Fedor Eszter tizedikes tanulója a Hermannak, s bár érdekelte az immár vén diák Áron előadása, ő már túl van a jelentkezésen.

– A Facebookon hívta fel a figyelmemet egy ismerősöm a lehetőségre, utánanéztem a honlapon, s megtetszett. Felvételiképp egy könyvről kellett írni, de nem a tartalmát kellett összefoglalni, hanem a véleményemet kifejtenem róla. Remélem, felvesznek. Azt gondolom, fontos, hogy a jövőnket helyesen közelítsük meg, ebben segíthet ez a kurzus.

Eszter a közgazdaságtant választotta, de érdeklik a nemzetközi kapcsolatok is. A Corvinusra vagy a BME-re szeretne bejutni.

– A barátnőmet is biztattam. Őt a jogi témák vonzzák leginkább, szerintem ő is jelentkezni fog.

hirdetés


hirdet�s