Itt a tél!

2020.01.19. 19:30

Randi a jégen

Sokakat vonzott a téli Lillafüred ezen a hétvégén.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Tajthy Ákos

Azon belül is a befagyott Hámori-tó környékén találkozott kollégánk a legtöbb látogatóval. A bátrabbak a jégpáncélon egészen a tó közepéig bemerészkedtek, és ott talán kvaterkáztak is egy kicsit. :)

Bandázás a tavon Fotó: Tajthy Ákos

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert.

Tajthy Ákos kollégánk videójának tanúsága szerint egy fecske is csinál nyarat. A bátortalanabb korcsolyázók megvárták, amíg a fiatalember ró néhány kört a tavon, majd apránként csatlakoztak hozzá.

Azt viszont jó tudni, hogy a Hámori-tó jegén akkor is veszélyes tartózkodni, korcsolyázni, ha az kellő vastagságú. A mesterséges tó ugyanis szinte állandó mozgásban van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában