Friss hírek

2008.12.22. 11:02

VASUTASSZTRÁJK - Javul a közlekedés, Budapesten minden pályaudvar üzemel a MÁV szerint

<p>Működik a Keleti-, a Nyugati-, és a Déli pályaudvar is Budapesten. A MÁV szerint a nappalos műszakban dolgozók közül többen felvették a munkát, így javult a vonatközlekedés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) sztrájkjának kilencedik napján.</p>

A MÁV tájékoztatása szerint Budapesten már a Keleti, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar is működik. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára, Esztergomba, Ceglédre és Szeged felé. A Déliből pedig Győrbe, Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal. A szolnoki vonatok is beérkeznek a Keletibe, sőt Hatvan felől is van már közlekedés. A szolnoki és a ceglédi pályaudvar is üzemel. A budapesti elővárosban szinte mindenhol van óránként, másfél óránként egy-egy vonat.

Az eddig legkeményebben sztrájkoló Miskolc Tiszai pályaudvaron néhányan felvették a munkát reggel óta, így egy vágányon mennek a Bz-motorvonatok a térségben. Debrecen, Nyíregyháza környékén is közlekednek vonatok, Mátészalkán viszont nem járnak szerelvények és a szárnyvonalakon sem. Szeged állomás nem indít, nem fogad, Budapestre továbbra is Kiskundorozsmáról lehet vonattal eljutni. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Kaposvár térségében szintén a sztrájk akadályozza a közlekedést. Szombathelyen még mindig állnak a vonatok, mert a váltókezelők sztrájkolnak. Az utasokat a már megszokottnak mondható módon, vonatpótló buszok az első állomásokig, Püspökmolnáriba, Ják-Balogunyomra és Acsádra. A vépi állomáson nappali szolgálatra jelentkező forgalmi szolgálattevő is sztrájkol, így Vépen a személyszállító vonatok nem közlekednek. A megszokottól eltérően a vonatpótló autóbuszok Vép állomás érintésével, Csorna irányába: Szombathely - Porpác között közlekednek, ahol át lehet szállni a vonatokra. Szombathely - Kőszeg között nem járnak a vonatok, de Szombathelyen már lehet jegyet vásárolni, mert a pénztárosok mind felvették a munkát.

Zalaegerszegen működik az átmenő vonatforgalom, de az induló vonatok közlekedését a jegyvizsgálók munkabeszüntetése akadályozhatja. Zalaegerszeg és Ukk között vonatok közlekednek, szintén fennakadásokkal. Nem járnak a vonatok Celldömölkön, a vonatpótló autóbuszok Celldömölk állomásról Boba és Vinár állomásig közlekednek. Veszprémben most nincs sztrájk, a vonatok innen minden irányba el tudnak indulni.

A MÁV és a VDSzSz képviselői hétfőn délután öt órakor ülnek újra tárgyalóasztalhoz. A VDSzSz továbbra is 10 százalékos kiszervezési pótlékot és a MÁV Cargó privatizációs bevételéből dolgozónként 250 ezer forintot kér. Az eddigi tárgyalások eredménytelenek voltak, a résztvevők a még elégséges szolgáltatásokról sem tudtak megállapodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!