Elérte a tengerfeneket az Északi-sark alatt az orosz expedíció

Csütörtök délben elérte a tengerfeneket az Északi-sark jege alatt az a három orosz kutató, akik tudományos bizonyítékokat akarnak szerezni arra, hogy az Északi-sark Oroszországé. Az Orosz Sarkkutató Intézet szóvivője “veszélyes és hősies küldetésnek” minősítette az akciót, aminek jelentőségét ahhoz hasonlította, mint amikor “az amerikaiak kitűzték a zászlót a Holdon”.

A három kutató – akik közül kettő parlamenti képviselő is – két Mir típusú mini-tengeralattjáróval ereszkedett le 4200 méter mélységbe. Tudományos kísérleteket végeznek, majd hátrahagynak egy orosz nemzeti zászlót és egy kapszulában üzenetet a jövő nemzedékeinek. A legfőbb cél: bebizonyítani, hogy az Északi-sark nem más, mint Eurázsia kontinentális talapzata, vagyis Oroszország területi vizeihez tartozik.

Az Északi-sark iránt az utóbbi időben egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés, mert a tengerfenék alatt nagy energiahordozó-tartalékokat sejtenek, amelyek az egyre jobban olvadó sarki jég következtében hozzáférhetőkké és talán gazdaságosan kiaknázhatókká válhatnak.