Elengedtem az „igaz” barátot

Megtapasztalhattam, milyen a jó barát, de a csalódást is. Volt, hogy vakon hittem bizonyos emberekben.

Minden barátság egy különös érzéssel jön létre, mintha ismerném valahonnan, de honnan is?! A kérdésre persze nem találunk választ, de tudjuk és érezzük, hogy a személy egy olyan ember, akire mi mindig is vártunk. Néha csalódunk a barátban. Talán azért, mert túl sokat vagyunk együtt, túl sok mindent tudunk egymásról, és a kapcsolatban egy idő után nincs miről beszélni. A napi, eleinte érdekesnek tűnő témák érdektelenné válnak, és elhidegül a viszony. Lehet, hogy ez nem is barátság volt?

Többféle módon szakadhat meg egy barátság, s ez nem mindig jó érzés. Olyan állapotot vált ki belőlünk, mint mikor elvesztettünk egy nagyon fontos embert, aki nélkül nem tudunk élni. Életünkben sok olyannal találkozunk, aki nélkül azt hisszük, nem tudunk élni. De tévedhetünk. Mert azok, akik valóban fontosak, meg sem próbáltak elhagyni, kitartanak mellettünk.

Egy szerencsétlenül végződött kapcsolatomból tanultam. Egy szabad választással létrejött barátság volt ez is. Minden szabad percünket együtt töltöttük, minden lehetséges dolgot megbeszéltünk, és ennek ellenére a barátság zátonyra futott. Minden erőmmel küzdöttem, hogy nehogy elveszítsem az igaznak hitt barátomat, de elengedtem. Elengedtem, mert az igaz barát nem támad hátba, és nem kételkedik bennem.

Próba

Azt hiszem, tudom, milyen egy igazi barátság. Megtapasztaltam, és folyamatosan érzem. Két személyt is ilyen igazi barátnak érzek. Az egyik kapcsolat különleges, mivel már egyszer eltávolodtunk egymástól. Egy nagyon heves és boldog barátságról volt szó, de a túlzott együttlét miatt meguntuk egymást, és unalmunkban mindenen veszekedtünk. De rövid idő után, amikor már mindketten rájöttünk, hogy hiányzik a másik társasága, újra, mindent elfelejtve ugyanott folytattuk, ahol a veszekedések előtt. Most is minden szabad percünkben találkozunk, és teljesen másképpen állunk egymáshoz, és másképpen kezeljük egymást. Ez a kis „szünet” – véleményünk szerint – egy próbatétel volt, hogy meddig bírjuk ki egymás nélkül. Kiálltuk a próbát, mert újra egymás barátságára vágytunk. Erről sokszor beszélgettünk a barátnőmmel, és mindketten hasonlóképpen véljük, hogy ez egy „barátság-vizsga” volt, amin mi sikeresen átmentünk. Kapcsoltunk azóta is töretlen, és egyáltalán nem unatkozunk egymás társaságában, minden egyes percet élvezünk, közös programjaink csak színesítik a kapcsolatunkat.

Férfi-nő

Szerencsés embernek tartom magamat, mert mint mondtam, két igaz barátom is van. Az úgymond „nagyok” nagyon sokat tanulmányozták a férfi-női barátságot. Ezzel kapcsolatban is van tapasztalatom. Egy iskolai feladat – éppen újságírás, riportírás – során ismertem meg egy tőlem kilenc évvel idősebb fiatalembert. Nem tudtam, mit várjak el a beszélgetéseinktől, de minden nap egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Nagyon könnyedén megnyíltunk egymás előtt, és nem zavart minket a nembeli vagy a korkülönbség. Szabad véleményünk volt, azt gondolhattuk, amit akartunk a másikról, és ott voltak a szavak, a találkozások és a beszélgetések. Minden egyes órával, nappal, később hónapokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Tisztelettel és kellő érdeklődéssel figyeltük egymást. Eleinte csak a felületes dolgokról beszélgettünk, később viszont belemélyedtünk a bonyolult témákba is.Nem értek egyet azokkal az emberekkel, akik a férfi-nő barátságokat vitatják.

Más szemlélet

Azt gondolom, minden ember azzal alakítja ki ezt a kapcsolatot, akivel ő akarja, akivel ő abban a pillanatban jónak látja. Lehet az férfi, nő, idősebb, fiatalabb. Bárkivel létrejöhet barátság. Minden ember másképpen szemléli a világot, és bárki tanulhat a másiktól, ezért is érdekes egy ellenkező nemű, különböző korú barát társasága is. Én másképpen látom a világot, mint ő. Elkövetek hibákat, amiket talán ő is elkövetett. De ahogy ő szokta mondani: „Tanulj az én hibámból!” Felszólít rá, hogy figyeljek oda, és nemcsak a lényegtelen fecsegés zajlik közöttünk. Minden előrelépésem előtt megkérdezem őt, hogyan vélekedik erről. Elmondja a tapasztalatait, és megpróbálunk dönteni, illetve csak én, ő hozzásegít ahhoz, hogy helyesen döntsek.

A barátság különös kapocs két ember között. Több, mint a szerelem, hasonló a testvéri kapcsolatokhoz is. A barátság szabadságot ad és egyben biztonságot. Van kit felhívni, ha bajban vagyunk, és van, aki ránk számít, és ennél jobb érzés nincs, amikor valaki szeretettel gondol ránk, és ezt mi tudjuk.

Batyi Lilla

Címkék: , ,