Elengedték a házi őrizetben lévő Aung San Suu Kyit

Szabadon engedték a házi őrizetben lévő Aung San Suu Kyit ((Án Szán Szucsí)) – jelentették be szombaton a mianmari hatóságok. Az ellenzéki politikus rangúni háza elől a rendőrség eltávolította a kordonokat, majd a Nobel-békedíjas nő mosolyogva és az ott összegyűlt több ezer támogatójának integetve megjelent a kapuban – jelentette az AFP a helyszínről. A politikusnő első szavaival egységre biztatta támogatóit, akiket vasárnapra pártja székháza elé hívott.

A helyszínen összegyűlt támogatók – vállalva a mianmari katonai rezsim haragjának kockázatát – Aung San Suu Kyi arcképét viselő pólókban és a nevét skandálva jelentek meg a ház előtt. A tudósítások szerint azonban a tömegben civil ruhás rendőrök vegyültek el, akik számos fényképet készítettek az összegyűltekről.

Mianmarban, ahol jelenleg több mint 2200 politikai fogoly van a börtönökben, pénteken jelentették be, hogy kiengedik a házi őrizetből az ország leghíresebb emberét, aki azonban továbbra sem hagyhatja el az országot.

A Dámaként is ismert 65 éves nő 2003-ban hagyhatta el utoljára a házát, két fiát akkor látta utoljára, míg unokáival még egyáltalán nem találkozott. A demokrácia mozgalom vezetője az elmúlt 21 évből 15-öt házi őrizet alatt töltött, az egykori Burmát irányító katonai junta által ellene felhozott különféle vádak miatt. A politikusnő az 1991-ben neki ítélt Nobel-békedíjat sem tudta még átvenni.