Elengedik a kínai kapitányt a japánok

Szabadon engedik Japánban azt a kínai kapitányt, akinek halászhajója japán őrnaszádokkal ütközött szeptember elején. Az ügy komoly feszültséget okozott Peking és Tokió között.

Az NHK japán televízió pénteki közlése szerint szabadon engedik, és távozhat az országból a két ország vitatott határszakaszán szeptember 8-án történt tengeri incidens kínai kapitánya. A kínai halászhajó két japán őrnaszáddal ütközött össze a Kelet-kínai-tengeren. A legénységet néhány nap után elengedték, de a 41 éves kapitányt a hatósággal való ellenkezés gyanúja miatt őrizetbe vették, majd vizsgálati fogságát nemrég meghosszabbították. Peking több fórumon tiltakozott az eljárás ellen, hivatalos találkozókat, kulturális eseményeket mondott le és többször kemény ellenintézkedésekkel fenyegette meg Tokiót, legutóbb pedig négy japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában azzal a gyanúval, hogy katonai területről készítettek felvételeket.

Az ügy évek óta nem látott mélypontra lökte a két ázsiai óriás kapcsolatát. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön sürgette a feleket, hogy jussanak megállapodásra, mielőtt az ügynek hosszú távú hatása lenne a térségre.