Élen a nyelvtudományi képzésekkel az egyetem

Élen a nyelvtudományi képzésekkel az egyetem
Élen a nyelvtudományi képzésekkel az egyetem - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Debreceni Egyetem lecövekelt a felsőoktatási világranglistán.

Négy magyar egyetem szerepel a legfrissebb felsőoktatási világrangsorban, amelyet kedd hajnalban hoztak nyilvánosságra – írja az Eduline. A Quacquarelli Symonds (QS) 2014/2015-ös listáján lévő hazai intézmények közül csak a cívisvárosi tudta megőrizni tavalyi helyét, a 601-650.-et. A lajstrom élén idén is a Massachusetts Institute of Technology áll, amelyet a Cambridge és az Imperial College London követ.

A magyar „rajtolók” közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, kicsivel maradt le az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az azonos helyezésű debreceni intézet, őket követte a Budapesti Corvinus Egyetem.

A romlást a rektorok pénzhiánnyal indokolták. Aki a globális rangsorokban előre akar kerülni, annak publikációs gyárat kell létrehoznia, ez kutatásból lesz, ehhez pedig pénzre van szükség – mondta tavaly Fábri György egyetemi docens, az ELTE PPK Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportjának vezetője.

A londoni székhelyű kutató cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát, hat szempont szerint: az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, valamint a munkaadók véleménye mellett az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága és az akadémiai szféra megítélését is figyelembe veszik.

A cég öt – társadalomtudományi, bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi – képzési terület harminc oktatási programját vizsgálta.

A modern nyelvtudományi képzések rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a 101–150., míg a Debreceni Egyetem a 151–200. helyet szerezte meg.

HBN/Eduline