Elemzők szerint még nem érdemes átváltani a devizahitelt – RTL Híradó

Most nem érdemes átváltani a meglévő devizahitelt forint alapúra. Ezt mondja az RTL Híradónak nyilatkozó elemző. Most ugyanis csak nagyobb összegű hitelre lehetne átváltani, mint amennyit egykor felvett az adós. Ráadásul várhatóan a forintalapú hitelek kamatát is emelik hamarosan a bankok.

Júliusban a svájci frank átlagos árfolyama 143 forint volt. Ma 190 forint körüli összeget adtak érte. Vagyis néhány hónap alatt körülbelül 30 százalékot gyengült a forint a svájci frankhoz képest. Ez azt jelenti, ha valaki a nyár közepén vett fel 10 millió forintnyi lakáshitelt svájci frankban, annak az adóssága most 13 millió forint. Így ha ezt a hitelt most át akarja váltani forintalapúra, akkor 13 millió forintnyi adósságról kénytelen szerződni a korábban felvett 10 millió helyett.

Amennyiben viszont ezt a remélhetőleg átmeneti extrém árfolyamszinteket, tehát a megnövekedett törlesztőrészletes hónapokat áttudják vészelni, akkor semmiképp nem az lenne a legjobb döntés, hogy ebben a pillanatban váltsák át devizahiteleiket forintra – mondják a szakértők

Az elemzők ugyanis abban bíznak, hogy a pénzügyi válság csak átmeneti, és előbb-utóbb újra erősödni fog a forint. De hogy mikor, vagyis meddig kell magasabb törlesztőrészletet fizetni, azt senki nem meri megjósolni. Ráadásul a bankok hamarosan valószínűleg a forint alapú hitelek kamatát is emelni fogják, mivel 3 százalékkal nőtt a jegybanki alapkamat. Az is igaz, hogy a devizahitelek is drágulnak. Több bank már emelte a svájci frank alapú kölcsönök kamatát. Kérdés az, hogy ezt a korábban felvett hitelekre is kiterjesztik-e. Ezek ugyanis változó kamatozásúak. Vagyis általában 6 havonta változik a hitel kamata.